a mellrák elleni küzdelem hónapja

2020.10.18. 12:40

Életet menthet a szűrés

A korai stádiumban megtalált emlődaganat már meggyógyítható.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, mely a nőknél a vezető daganatos haláloknak számít. Éppen ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére, valamint a kezeléssel kapcsolatos tudnivalókra.

– Évente 5-6 ezer betegnél diagnosztizálunk emlőrákot Magyarországon, és sajnos 2 ezer körül van azoknak a száma, akiket elveszítünk emiatt. A betegség gyakorisága az életkor növekedésével emelkedik, lényegesen 50 éves kor felett. Az élettartam-rizikó 90 éves korban 1:9, mely azt jelenti, hogy ha minden nő megérné a 90 éves kort, minden kilencediknek emlődaganata lenne.

„Sajnos napjainkban növekszik a betegek száma, és a betegség előfordulási gyakorisága tolódik a fiatalabb korosztály felé”

– mondta el a Naplónak dr. Sebő Éva, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika Kenézy Emlőcentrum vezetője.

A mammográfia kimutatja

A szakember hozzátette, hogy mivel a mellrák kialakulásának pontos okát a mai napig sajnos nem ismerjük, biztos megelőzési mód nincs. Azonban csökkenthető a rizikó egészséges életmóddal, dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás kerülésével, de ez sem feltétlenül jelent garanciát a betegség elkerülésére. Fontos azonban tudni, hogy a daganatos halálozás elkerülhető, megelőzhető szűrővizsgálattal. Ez azért is nagyon fontos, mert a korai emlődaganatnak és a daganatmegelőző állapotnak általában nincs tünete. – Szerencsére a mammográfia alkalmas a daganat korai kimutatására, sőt már a daganatmegelőző állapotokat is megtaláljuk a módszer segítségével. Korai stádiumban, amíg a daganat kicsi, az esetek döntő többségében nem ad távoli szervekbe áttétet, így a daganat eltávolításával és a szükséges utókezelésekkel teljes gyógyulás érhető el – mutatott rá dr. Sebő Éva.

– Később, amikor a daganat növekszik, tapinthatóvá válhat, így a leg­gyakoribb tünet a tapintható kemény csomó az emlőben. Ha a bőrfelszínhez közel van a bőrön, behúzódást, akár elszíneződést, előrehaladott állapotban kifekélyesedést is okozhat. Ritkább jele a véres váladékozás a bimbón keresztül, valamint egy speciális típusa a bimbón vagy a bimbóudvaron nem gyógyuló seb. Ezen tünetek észlelésekor emlőcentrumban kell jelentkezni – hangsúlyozta. Dr. Sebő Éva elmondta,

a korai emlődaganatok esetén a műtét az első lépés.

– Ma már a sebészet egyre inkább a konzervatívabb megoldásokat alkalmazza, leginkább emlőmegtartó műtétek történnek, és a hónalji nyirokcsomók mindegyikét ritkán távolítják el. Az onkológiai kezelések spektruma is egyre szélesebb, egyre több, egyre hatékonyabb gyógyszer kerül forgalomba. A kemoterápia és a hormonkezelés mellett a biológiai kezelés is elterjedt, valamint az immunterápiát is egyre gyakrabban használják. A helyi kiújulás kivédésére sugárkezelést alkalmazunk – fogalmazott.

Összefoglalva: a korai stádiumban megtalált emlődaganat komplex kezeléssel ma már meggyógyítható. A korai diagnózishoz azonban az szükséges, hogy mindenki járjon szűrővizsgálatra.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában