a szakértő tanácsai

2020.10.23. 20:41

Egy tiszta, rendezett, világos ingatlan hamar új tulajdonosra talál

Az ingatlaneladásnál – csakúgy, mint bármilyen termék hirdetésénél – kifejezetten fontos szerep jut a különféle marketingmegoldásoknak.

Egy jól összeállított ingatlanhirdetés sokkal jobban felkelti a vevők figyelmét

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Ahhoz, hogy az általunk kínált lakást vagy házat minél előbb és jó áron vásárolják meg, érdemes megfogadni Kiss Sándor tanácsait.

Fotó: Kiss Sándor-archív

A Naplónak nyilatkozó független ingatlanszakértő elöljáróban leszögezte, az ingatlant is fel kell készíteni az értékesítésre, és olyan állapotban kell eladásra kínálni, ami a vevőnek a legideálisabb. – Nem feltétlenül kell rá sokat költeni, ez adottságfüggő is, azonban az alapvető problémákat orvosolni kell. Például, ha be van törve egy ablak vagy valahol beázás tapasztalható, tehát olyan jellegű hibák vannak, amik a működést és állagot befolyásolják, mindenképpen ki kell javítani azokat – hangsúlyozta a szakértő. Elmondta, vannak olyan apró technikai megoldások, melyek nem kerülnek semmibe, mégis jobban felkeltik a vevők érdeklődését. – Nagyon fontos, hogy amikor fényképeket készítünk a lakásról, akkor a lehető legtökéletesebb rend legyen. A figyelmet sokkal jobban felkelti egy rendezett belső vagy magasabb színvonalú ingatlan esetén egy igényes enteriőr – mondta Kiss Sándor. Ahhoz, hogy az ingatlan a lehető legszebb arcát mutassa, lehet sok mindent el kell pakolnunk, vagy adott esetben néhány virágot vagy dekorációt ki kell helyeznünk, hogy szebb legyen az összkép. Természetesen, itt is törekedni kell arra, hogy túlzásokba semmiképp se essünk, mindig igyekezzünk a vevő fejével gondolkodni. Így egy világos, tiszta és rendezett ingatlannal nem lőhetünk mellé, a potenciális vásárlónak kellemes első benyomást szerzünk.

Az energiahatékonyság is egyre inkább előtérbe kerül nemcsak az alapvető igények, hanem a gyorsabb beköltözhetőség miatt is. Így aki megteheti, felújíthatja az ingatlanát eladás előtt. Könnyebb ugyanis eladni egy szebb, jobb állapotú ingatlant, ahova a vevők gyorsan, kényelmesen beköltözhetnek.

Egy jól összeállított ingatlanhirdetés sokkal jobban felkelti a vevők figyelmét
Fotó: illusztráció / Shutterstock

Legyenek rendben a papírok is

– Célszerű azt is megnézni, hogy nincs-e véletlenül a tulajdoni lapon valami régi hitel, esetleg gyerekek után felvett korábbi kedvezmény, amit habár rendeztek, nem töröltek. Sokszor előfordul, hogy hosszú idő alatt megfeledkeznek róla, és úgy marad. Ezeknek az adminisztrációs folyamatoknak a rendezése egy adásvételi szerződés megkötésének idejét jelentősen meghosszabbítja – mondta Kiss Sándor, hozzátéve, fontos, hogy a földhivatali nyilvántartásban is már per- és tehermentesként legyen az ingatlan számontartva. – Ha van rajta bármi hitel vagy teher, az sem gond, de olyan ne legyen rajta, amit korábban rendeztek. Érdemes tisztázni a közös képviselővel a közös költséget, valamint azt, hogy nincs-e tartozás a közműszolgáltatók felé. Ezek bizalmat keltenek a vevők irányába. Ha pedig minden rendben van, nincs elmaradott kifizetés, nincs teher, nem éri kellemetlen meglepetés a vásárlót – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: érdemes ingatlanközvetítő segítségét kérni mindezekben, aki teljeskörűen átlátja és szükség esetén el is intézi ezeket az ügyeket.

A lehető legtöbb információt

Fontos, hogy az ingatlanhirdetés minél szélesebb körben tájékoztassa a vevőket. Az alapadatokon és fényképeken kívül jó, ha van alaprajz is, amiből kiderül a szobák elrendezése.

– Ha már a hirdetésben látják ezt, és utána személyesen is megnézik az ingatlant, nagyobb eséllyel válnak potenciális vevőkké. Sokan különféle szűrések alapján keresnek. Vannak például, akiknek kritérium az amerikai konyhás nappali, és nem néznek meg olyan ingatlanokat, ahol ez nincsen. Ma már egyre inkább népszerűbbek az 3D-s virtuális túrák is, melyeken még közelebbről nézhetik meg a kínált lakásokat, és könnyebben eldönthetik, megfelel-e az igényeiknek – mondta végezetül Kiss Sándor.

 

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában