olvasói panaszok

2020.10.12. 11:30

Debrecenben parkoló autóroncs és elhalt fák nyomában jártunk

A közterületen engedély és jogosultság nélkül tárolt járműveket a közút kezelője jogosult elszállíttatni.

Egy levelezőnknek a Rakovszky utcán különös jelenségen akadt meg a tekintete. Amiatt ragadott tollat, hogy az ottani járdán hetek óta éktelenkedik egy rendszám nélküli, minden oldalán összetört autó. Soraikat továbbítottuk a Debreceni Közterület Felügyeletnek és a polgármesteri hivatalnak.

Még csak idén tavasszal ültették el az új facsemetéket a debreceni Csillag utcában, de sok példányuk napjainkra máris elszáradt – hívta fel a figyelmet a jelenségre a Napló egy másik olvasója.

A címzett szervezetek kedvező hírekről tájékoztatták a Napló panaszosait:

eltűnt a roncskocsi, és a kipusztult fákat is újakra cserélik.

Körülbelül két hónapja állt egy minden irányból összetört személygépkocsi a Rakovszky és az Ótemető utca kereszteződésénél, országos főútvonal mellett. Meddig kell még nézni? – érdeklődött szerkesztőségünktől egy Napló-olvasó, akinek tudomása szerint a jármű korábban teherautóval karambolozott.

Az autót nyáron érte baleset a Bocskai téren
Fotó: Napló-archív

Cédula a szélvédőn

Észrevételét tolmácsolva azt is megkérdeztük a Debreceni Közterület Felügyelettől, hogy meddig állhat jármű közterületen, illetve járdán rendszám nélkül vagy rendszámmal, és a felügyelet munkatársai, megbízottjai milyen esetekben és mikortól szállítják el onnan? Hova kerül az elszállított jármű, és milyen feltételekkel adható vissza?

A Napló érdeklődésére Tő­zsér Gyula, a hivatal hatósági osztályvezetője így válaszolt: az október 6-án délben megtartott ellenőrzésükön megállapították, hogy a jelzett helyszínen, közterületen valóban tárolnak egy szürke színű, Nissan gyártmányú járművet. A kocsin nem volt rendszám, emiatt a szélvédőjére a felügyelő felszólítást helyezett, melyben tájékoztatta a gépjármű tulajdonosát (üzembentartóját).

A felszólítás szerint az üzemképtelen járművek közterületi tárolásáról szóló önkormányzati rendelet alapján roncs járműnek minősül minden olyan ingó dolog, mely a rendeltetését tekintve nyilvánvalóan a közúti közlekedésben való részvétel célját szolgálta, és látható állapotát tekintve a forgalomba való visszahelyezésre már alkalmatlan. A rendelet szerint tilos közterületen tárolni roncs és elhagyott járművet, továbbá – a rendeletben megnevezett kivételekkel – üzemképtelen járművet.

Mint megtudtuk, a felszólításban kérte a felügyelet, hogy az érintett haladéktalanul gondoskodjon „a gépjármű közterületen történő tárolásának megszüntetéséről”. A felszólítás tartalmazta továbbá, hogy a helyszínt ismételten ellenőrizni fogják, és ha nem viszik el a kocsit, akkor értesíteni fogják a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályát arról, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a gépjármű közterületről való elszállíttatására. Ennek kapcsán az osztályvezető leírta:

a rendelet szerint a közterületen engedély és jogosultság nélkül tárolt járműveket a közterület-felügyelet értesítése vagy egyéb bejelentés alapján a közút kezelője jogosult elszállíttatni.

A rendszám nélküli, összetört személygépkocsi a közelben szenvedett balesetet – aztán hetekig a Rakovszky utcán állt
Fotó: Matey István

Hatott a felszólítás

A szakember ismertette azt is, hogy a rendelet alapján a közút kezelője az érintett járművek elszállításáról az arra jogosultsággal rendelkező szolgáltató közreműködésével gondoskodik. Ha az elszállításról a balesetet szenvedett jármű esetében nem a rendőrhatóság rendelkezik, úgy a közút kezelője a szállítás elrendelésétől számított 8 napon belül a rendőrhatóság felé értesítési kötelezettséggel tartozik.

Tőzsér Gyula végül arról is tájékoztatta a Naplót, hogy az október 7-én megtartott visszaellenőrzésen megállapítást nyert, hogy az említett gépjárművet elszállították.

Az új fák ötöde kipusztult

Mi lehet vajon az oka annak, hogy a Csillag utcában tavasszal egységesen elültetett kis facsemeték közül szinte minden harmadik kiszáradt? Van-e lehetőség ezek pótlására?

A fenti kérdésekkel egy Napló-olvasó fordult szerkesztőségünkhöz az észrevételei alapján a környék érintett lakóinak a nevében is. Felvetését továbbítottuk a polgármesteri hivatalhoz, amely a levélben foglaltak, valamint a megtartott helyszíni szemle alapján elöljáróban arról tájékoztatta a Naplót, hogy a debreceni önkormányzat 2019. szeptember 30-án kötött szerződést a Csillag utca fasor-rekonstrukciós munkálatainak elvégzésére.

Szembetűnő az elsárgult levelű csemeték látványa a Csillag utcában
Fotó: Matey István

Ez magában foglalta a Csillag utcai fák kivágását, valamint cseréjét is. A válaszlevél arra is emlékeztetett, hogy 2020. május végéig a vállalkozó 160 darab mezeijuhar- csemetét (Acer campestre) ültetett el. A Napló ennek kapcsán megtudta: az ültetés után több faegyeden már azonnal jelentkező száradás, illetve levéltetvesedés volt látható. Ezt a polgármesteri hivatal jelezte a vállalkozónak, s egyúttal kérte a fák rendszeres locsolását, továbbá a növényvédelmi teendők elvégzését is.

Garanciális növénycsere

Mint kiderült, jelenleg a beültetett fák 20 százaléka pusztult ki a Csillag utcában. A polgármesteri hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az utcában lévő fák állapotát.

A hivatal válaszlevele arról a jó hírről is tájékoztatta a Naplót, hogy a kipusztult fák pótlásáról a jövő év tavaszáig garancia keretében gondoskodik a vállalkozó.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában