áradás

2020.10.18. 13:38

Borsodban a víz az úr: látványos drónvideó a Debreceni Egyetem szakembereitől

A levegőből mutatja meg az áradó Sajót a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék.

Fotó: YouTube / GIS UNIDEB

Napok óta gondokat okoz az áradás Borsodban: a Sajó és a Hernád is kilépett a medréből, ami miatt utakat kellett lezárni a szomszéd megyében, de van olyan településrész is, amely jelenleg sem megközelíthető. A Sajó körüli helyzetről a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke közölt drónfelvételeket szombaton, a videóban Sajószentpéter, Kazincbarcika, Ónod és Nagycsécs környéke látható.

A tanszék Facebook-oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közölte, a Sajó mederdinamikáját 2014 óta rendszeresen elemzik, ezért drónjaikkal ők is részt vettek a jelenlegi áradás által leginkább veszélyeztetett szakaszok térképezésében.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a hét utolsó napján arról tájékoztatta a boon.hu-t, hogy a Sajó-Bódva-Hernád vízrendszeren a felső és a középső szakaszokon már mindenhol lassú apadás kezdődött, vasárnap a kesznyéteni nyílt ártéren találkozik össze a két árhullám (Sajó és Hernád). Az ott kiterülő víz a jövő hét elején folyik be a Tiszába, de csak készültségi szinttől elmaradó vízszint emelkedést okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában