suliriport

2020.09.01. 16:05

Újra megteltek az iskolák, benéztünk a tanulókhoz

Táska, tornazsák, uzsonna és szájmaszk: biztonságosan, mégis felhőtlen jókedvvel ültek padba a debreceni diákok.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Meghatott szülők és megilletődött kisiskolások búcsúpuszijával indult el kedden az új tanév. Az első nap az időjárással ellentétben nem volt derült égből villámcsapás a debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola diákjai számára, ugyanis több biztonsági óvintézkedésről kaptak tájékoztatást az intézmény közösségi oldalán, így szeptember elsején már a legfontosabb tudnivalók ismeretében ültek iskolapadba a diákok. Csaknem fél év telt el azóta, hogy a hazai oktatási intézményekhez hasonlóan a Kinizsiben is kiüresedtek a tantermek, ezért a kedd reggeli első tanítási napot a legtöbben még nagyobb izgalommal várták. Az iskolaudvaron gyülekező fiatalok önfeledt zsivaját fanfárként törte meg a becsengetés, majd a rendezett sorok elindultak, ki-ki a saját tantermébe. Masits Marci immár második osztályosként kötötte meg nyakkendőjét a tanévnyitó előtt és elmondása szerint a tanulást nem, a baráti találkozást és az új tantárgyat, az informatikát azonban annál inkább várta. A könyvekkel, füzetekkel, tolltartóval, tornafelszereléssel és uzsonnával megrakott iskolatáskát édesanyja vitte el az iskola bejáratáig, de Marci válláról nagyobb teher is lekerült a zenés becsengetéssel: végre társaival, barátaival tölthette a tanítási napot.

Piros Zoltán
Fotó: Molnár Péter

A gyerekek biztonsága érdekében hangszóróból szólt a Himnusz és az igazgatói beszéd kedd reggel a Kinizsiben. A 2. a osztály a Napló ottjártakor saját tantermében, megható nyugalommal hallgatta az igazgató beszédet, melyben Piros Zoltán úgy fogalmazott: a gyerekek a lehető legjobb helyen vannak és bíztatásképp hozzáfűzte: kollégáival mindent megtesznek azért, hogy egészségesen és sok tudással gazdagodva fejezzék be ezt a különösen induló tanévet. A nap első felében osztályfőnöki órákat tartottak, ahol a legkisebbek megismerkedtek a házirenddel, szabályokkal, osztálytársakkal és tanítókkal a Kinizsi Pál Általános iskolában. A nap második felében előkerültek a tankönyvek is, de egyelőre csak ismerkedtek az új tantárgyakkal. Az intézményvezető azt tapasztalta, érdeklődőek és meglepően fegyelmezett volt a Kinizsi négyszázhúsz tanévkezdő diákja és az őket kísérő szülők is, akik az iskola területére, a „kis-és nagyudvarra” maszkban léphettek be. – Az első osztályosokat és az új tanulóinkat pedagógusaink kísérték az osztálytermekbe, segítettek a nehéz csomagok cipelésében és mindenkinek kézfertőtlenítőt használt, aki belépett az iskola épületébe.

Leginkább a közösség hiányzott

Fazekas Enikő és kisfia, Boldizsár szeptember első reggelén már felső tagozatosként ült fel a Hajdúsámson és Debrecen között közlekedő autóbuszra. Érdemes volt jó időben elindulniuk otthonról, az édesanya elmondása szerint ugyanis annak ellenére, hogy a két település között viszonylag gyorsan átutaztak, Debrecenben már megkerülhetetlen volt a dugó. Arról, hogy Boldizsárt hogyan készítette fel otthon a nem mindennapi, plusz szabályokkal tarkított iskolakezdésre, az anyuka azt mondta: március óta a gyerekek már hozzászoktak mindenhez, ami a járványhelyzettel jár, nem okoz gondot sem a szájmaszk viselése, sem a csoportosulások elkerülése, arra pedig, hogy rendszeresen és rendesen kezet mosson, már korábban megtanítottam – magyarázta Fazekas Enikő aki szerint a legfontosabb funkciója most az iskoláknak elsősorban nem a tárgyi tudás átadása, hanem a megfelelő közösség biztosítása, mivel ez okozott leginkább károkat a pandémia miatt bevezetett digitális oktatás időszakában.

A Kinizsi Pál Általános Iskola 2. a osztályos tanulói
Fotó: Molnár Péter

Torna a szabadban

A járványhelyzet miatti biztonsági óvintézkedések, melyeket az iskola szüleinek és diákjainak, köztük Marcinak is be kellett tartani, Piros Zoltán igazgató az új tanév első becsengetése után mondta el a Naplónak. Az intézményvezető először azt hangsúlyozta, hogy minden szükséges intézkedés a gyermekekért történik, hiszen – mint eddig is – ők a legfontosabbak. A Kinizsi-iskola vezetője kifejtette: a tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése nem kötelező, viszont a tantermekben kitett fertőtlenítőket a gyermekek az óra kezdete előtt használják.

– Arra törekszünk, hogy a tantermi oktatásnál kerüljük az osztályok keveredését – mutatott rá Piros Zoltán, majd megjegyezte: a testnevelés órákat lehetőség szerint igyekeznek a szabadban megtartani és lehetőség szerint nyitva tartani az ablakokat. – A bejáratnál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt helyeztünk el, melynek használata kötelező az intézménybe érkezéskor. Mint azt az igazgató elmondta, a tanórákon a személyi higiéné alapvető szabályairól a gyermekek részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást kapnak. Az iskolai büfé is veszélyes gócpontja lehet a járvány terjedésének, ezért az új szabályok értelmében tilos előtte sorakozni maszk és a szociális távolság betartása nélkül.

SzD

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában