járvány

2020.09.29. 17:22

Rendkívüli beléptető rendszer működik az iskolákban

Kulcs: a védekezést biztosító eszközök, és a tanulók, pedagógusok fegyelmezettsége.

Fotó: Kiss Annamarie

A Kormány döntése értelmében

október 1-jétől valamennyi köznevelési intézménybe való belépéskor mérik majd a gyermekek, a tanulók, illetve az ott dolgozók testhőmérsékletét.

Pappné Gyulai Katalin
Fotó: Kiss Annamarie

A védekezés azért fokozódik, hogy kiszűrjék a betegeket, valamint a megfertőzés kockázata csökkenjen. A szigorítások hatálybalépése előtt több intézményben, többek között a Bagamér-Kokad Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában már gyakorolják az új beléptetési formát. Ottjártunkkor a tanulók fegyelmezett magatartást tanúsítottak, az épület két bejáratánál mérik a diákok és a felnőttek testhőmérsékletét, illetve higiéniás kézfertőtlenítőt alkalmazható. Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ (DTK) igazgatója hangsúlyozta lapunknak: a Debreceni Tankerületi Központ 41 köznevelési intézményében biztosított a gyermekek és a felnőttek egészségének a védelme. – Ezzel kapcsolatban több óvintézkedést foganatosítottunk az eltelt időszakban. Természetesen igyekeztünk felkészülni a jelenlegi helyzetre, a nyár folyamán minden intézmény intézkedési terv alapján elkészítette a saját eljárási rendjét a járványügyi helyzet vonatkozásában. Az abban megfogalmazódott szabályok pedig mindenki számára kötelező érvényűek. A nyáron minden intézményünket teljes körűen kitakarítottuk és fertőtlenítettük, hogy a gyermekek egy biztonságos közegbe érkezzenek – fogalmazott a Naplónak.

A diákok fegyelmezett magatartást tanúsítanak, hiszen számukra is fontos az egészség
Fotó: Kiss Annamarie

Csúsztatási rend

– Különböző fertőtlenítőpontokat alakítottunk ki, ezenkívül a szünetekben, amikor visszamennek a gyerekek – szünet után – a tanítási órákra, akkor a közösségi tereket ismételten takarítjuk, fertőtlenítjük. A csengetés vonatkozásában nagyon sok intézményünkben csúsztatási rend van érvényben, hogy elkerüljük a zsúfoltságot. Az iskolák összes bejáratát kinyitottuk, ezzel is segítve, hogy be tudjuk tartani azt a kellő távolságot, ami a járványügyi helyzetben előírás – taglalta lapunknak, majd hozzátette: – Talán ezeknek az intézkedéseknek köszönhetjük, hogy jelenleg a tankerületben viszonylag kevés a fertőzöttek száma. Biztos vagyok abban, a kormánytól kapott digitális hőmérők a továbbiakban nagy segítséget fognak nyújtani: a védekezést biztosító eszközöknek, illetve

„a gyermekek és a pedagógus kollégáink fegyelmezettségének köszönhetően fel tudjuk venni a harcot a koronavírussal szemben.”

A jelenlegi számok is ezt igazolják: 704 osztályunkból a mai napon 7 osztály van digitális, tantermen kívüli oktatásban – az adott osztályban van koronavírussal fertőzött tanuló, vagy pedagógus, aki kontaktban volt a gyerekekkel, így a biztonság érdekében otthonról tanulnak – fűzte hozzá.

Orvosi ellátás

Markovics Mátyás Tibor
Fotó: Kiss Annamarie

Pappné Gyulai Katalin pontos számot is tudott nekünk mondani, hány gyermek fertőződött koronavírussal a tankerületen belül: 16 ezer 863 gyermek közül 24 koronavírussal fertőződött. – Bízunk abban, hogy a jelenlegi tesztidőszak alatt a tanulók megszokják a rendkívüli beléptetési rendszert, és október 1-jétől már minden az előírásoknak megfelelően, gördülékenyen fog működni – mondta, ezt követően Markovics Mátyás Tibor, a Bagamér-Kokad Általános Iskola és Alapfokú Iskola igazgatója kiemelte, a kialakított eljárási rendnek megfelelően el tudják különíteni azokat a tanulókat, akik koronavírusszerű tüneteket produkálnak. Az orvosi ellátás is biztosított, azokat a diákokat, akik betegnek érzik magukat az orvos soron kívül fogadja – fogalmazott lapunknak.

– A szeptemberi hónap nem volt zökkenőmentes, mivel kissé elszoktak a gyerekek a közösségi élettől. A folyamatos maszkhasználat nem segített abban, hogy kibontakozzanak, azonban mára kijelenthetjük: az óvintézkedések ellenére is élményszerű a tanulás.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában