megyei adatok

2020.09.03. 12:11

Hét orvhalász ellen indult büntetőeljárás az utóbbi fél évben

Az első fél évben 2 ezer 228 horgászt ellenőriztek, 98 feljelentés készült, és 47 horgászt figyelmeztettek.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének vezetése a halőri csoport részére erre az évre is fő célkitűzésként fogalmazta meg a halőrzés hatékonyságának a folyamatos javítását. A célkitűzések megvalósítása érdekében a szövetség halőrei mellett a rendőrkapitányságok munkatársai, a mező- és természetvédelmi őrök, a társadalmi halőrök és egyéb segítők is közreműködnek. A szövetség vízterülete 1122 hektár, ami 477 kilométer hosszú folyóvíz. Ennek a hosszú partszakasznak az ellenőrzése komoly kihívást jelent a szövetség halőreinek. Az új halászati törvény bővítette a halőrök jogkörét, mind­emellett jelentős technikai felszereltség, fejlesztés is megtörtént a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) saját erőforrásából.

Az orvhalászok ellen

A halőri munka fő tevékenységi formája a ,,látható” ellenőrzés, amelynek célja a minél gyakoribb halőri jelenlét a vízpartokon, amellyel a horgászok szabálykövető magatartását igyekeznek biztosítani. Az értékelt időszakban 2 ezer 228 horgászt ellenőriztek, ebből 98 feljelentés készült. Kisebb szabálysértésért 47 horgászt figyelmeztettek.

A halőrzés kevésbé látványos részét az orvhalászat megakadályozása teszi ki. Az információgyűjtés, élőerős vagy telepített kamerával végzett megfigyelés, valamint a folyamatos kutatás a jogtalanul kihelyezett halászeszközök után mind a repertoárban megtalálhatóak. Az elmúlt fél évben orvhalászati tevékenység miatt több esetében sikeres felderítés és tettenérés eredményeként öt alkalommal, hét fő ellen indult jogosulatlan halászat miatt büntetőeljárás. A halőrök a fentieken kívül három esetben távolítottak el a vizekből tiltott vagy engedélyköteles halászeszközt. Sok esetben csak késve értesülnek a halőreink a szabályszegésekről. Minderről Csengeri Imre, a megyei horgászszövetség PR-munkatársa adott tájékoztatást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában