becsület, bajtársiasság

2020.09.14. 13:29

Hagyományőrző íjászversenyt rendeztek a hétvégén Tégláson

Az íjászat hagyományát mutatták be a hétköznapi életben is ezen értékek mentén élő, hiteles emberek.

Fotó: Városháza

Hagyományőrző íjászversenyt rendezett a hétvégén a téglási Turáni Sólyom Hagyományőrző Egyesület, immár hetedik alkalommal. Az egyedülálló Városok Viadalán harminc település negyven csapata indult az elsőségért. Sajnálatos módon a jelenlegi járványügyi helyzetben a határon túli csapatok nem tudtak eljönni, eddig ugyanis érkeztek erdélyi, délvidéki, felvidéki, sőt kazah és mongol csapatok is.

Óriási élmény volt

A rendezők és a résztvevők kivételes hangsúlyt fektettek a történelmi hűségre, hiteles honfoglalás-korabeli viseletre és fegyverzetre. Minden tekintetben a legfontosabb cél: a hagyományőrzés, ezért a magyar formájú íjak használatát előnyben részesítették a többi, úgynevezett tradicionális íjakkal szemben. Jóllehet a viadal egynapos volt, mégis elválaszthatatlan része az előző esti „Szertűz”, a X. század magyarságának korát idéző szellemi felkészülés.

Fotó: Városháza

A szombati megnyitó ünnepség központi eseménye a vezérfogadás volt. Menet közben zajlott a viselet és fegyvermustra. Kürtszó jelezte a ceremónia kezdetét, aminek része többek között a bevonulás, a vezér üdvözlése, választása. Az ünnepség lélegzet-elállító része, mikor negyven csapatkapitány és a házigazda egyszerre és egyirányba ellövi a füttyülős nyílvesszőjét. Felemelő és megható volt ilyen nagy közösségben együtt énekelni magyar és székely himnuszt, amit Szabó Csaba, Téglás polgármesterének köszöntője követett, aki maga is hagyományőrző viseletben lépett a közönség elé. Hangsúlyozta, hogy idén, az egész országban a téglási viadal a legnagyobb hagyományőrző rendezvény, s tiszta, becsületes, bajtársias versenyzést kívánt. Ezt követően Tasó László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, különösen fontos most, hogy magyar hagyományainkat megéljük közösen, hogy együtt is érezzük az ősi gyökereink értékeit. Hatalmas erő van jelen ezáltal, különösen, hogy hiteles, a hétköznapi életben is ezen értékek mentén élő emberek voltak együtt Tégláson.

Fotó: Városháza

Három csapat a döntőben

A versenyt a sportpálya melletti erdőben, valamint a Degenfeld-kastély parkjában tartották. Minden csapat öt íjászból állt, és feltételként a csapat egy tagja nő vagy gyermek volt. A hatalmas területen összesen 20 célt helyeztek el, amelyek közül hetet úgy alakítottak ki, hogy a harcosok mozgó célpontra és/vagy mozgásból lőttek. Másik hét cél ügyességet és csapatjátékot igényelt, míg hat célnál nagyfokú koncentrációra és kiváló célzóképességre volt szükség. A délutáni döntőbe az első három legtöbb pontot elért csapat került. Először 12 méterről lőttek célra, majd minden lövés után méterenként távolodtak a céltól, egyenként három lövési lehetőséggel. Utolsó célállomásként 80 centiméteres napkorong célra lőttek, 70 méter távolságból. Az a csapat, amelyik elsőre eltalálta, annak nem kellett tovább lőnie, egyébként minden tagnak egy lövési lehetősége volt. Izgalmas és látványos vége volt így a megmérettetésnek: a találatot tűzijáték jelezte. Téglás városát képviselő csapat íjásza először találta el a napkorongot. Végül Hetényegyháza végzett az első helyen, a második Téglás, a harmadik Hajdúböszörmény csapata lett.

Fotó: Városháza

Borkóstoló és színielőadás

Az íjászversenyhez illeszkedett csütörtök este Téglás Város Önkormányzata által szervezett, borkóstolóval egybekötött filmvetítés a téglási Degenfeld-kastélyban. Sáfrány József „Pásztorének” című természetfilmje kulturális örökségünk, a Hortobágy, illetve a Kárpát-medence pásztorvilágába, a legeltető állattartás természeti hatásainak alakulásába nyújtott bepillantást. A közönségtalálkozón a több mint húsz fesztiváldíjjal elismert író, rendező mellett a filmben szereplő Sáfián László juhásszal és családjával, valamint az alkotói munkát szakemberként segítő Gencsi Zoltánnal, Hortobágy díjas egyetemi docenssel beszélgethetett a közönség. Végül a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló borbemutatója, illetve tokaji borkóstolója tette teljessé az estet.

Ugyancsak városi programként szabadtéri színházi est követte a szombati nap fáradalmait: a húsz éves hajdúnánási NANÁ Színház Timitangó című darabját láthatta a nagyközönség.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában