bátorság a kulcs

2020.09.27. 19:01

Elengedhetetlen az angol nyelv ismerete manapság

Nehézségként lép fel a kommunikáció hiánya, sokan nem mernek megszólalni idegen nyelven.

Fotó: Györök Vanda-archív

A nyelvtanulás nagyon fontos az életünkben, és a miértjét nem kell nagyon mélyen keresni. Manapság már kevés olyan jól fizető álláshirdetés van, amihez nem kérnek nyelvismeretet. Ezenkívül a nyelvtanulás közben nemcsak a nyelvet tanuljuk meg, hanem ismerkedünk is az adott kultúrával és emberekkel, ezáltal nyitottabbak és magabiztosabbak leszünk. Új barátságokat köthetünk bárhol a világon, biztonságosabban és élvezhetőbben utazhatunk. Van, akinek az utazás lehetőségét zárja ki a nyelvtudás hiánya. Mindemellett a nyelvtanulás fejleszti a szellemi képességeinket, és a fejlődés boldoggá tesz minket.

Kellő időben elkezdeni

Fotó: Györök Vanda-archív

Minél hamarabb, már az óvodában, gyermekkorban érdemes elkezdeni barátkozni idegen nyelvekkel, főként az angollal. – Legtöbben az általános iskolában vagy felső tagozatban kezdenek el angolul tanulni, de véleményem szerint ez késeinek mondható, sokkal hamarabb kellene belevágni – válaszolta a Napló kérdésére Györök Vanda angoltanár. – Ha nem az anyanyelvünkön kell megszólalnunk, a legtöbben frusztrációt élünk át. Azt javaslom, hogy bátran merjünk beszélgetni másokkal – javasolta Vanda.

Az angoltanár elmondta, hogy a nyelvtan a legnehezebben elsajátítható rész, mivel teljesen más az alapja, mint a magyar nyelvtannak. – Náluk tizenkét igeidő van, és nem csak három, amit sokan nehezen tudnak kezelni. Szerintem ez is könnyen elsajátítható a megfelelő magyarázattal – mutatott rá. – Az én óráim beszédközpontúak. Próbálok minél többet beszélgetni a diákjaimmal, hogy bátran merjék majd ők is használni az angol nyelvet a mindennapjaikban. Továbbá elengedhetetlen egy tanulási folyamat közben, hogy kialakuljon egyfajta tanár-diák barátság – emelte ki.

Vanda mindig elmeséli a diákoknak, hogy milyen hirtelen és váratlanul került Amerikába, élt ott, és mennyire jól jött a nyelvtudása számos szituációban. – Nem tudhatjuk, hogy hová sodor minket az élet, milyen területen fogunk dolgozni, és hol, ki lesz a párunk. Az angol nyelvtudásra szükségünk van – hangsúlyozta. – Ez az inspiráció általában sikeresnek mondható. Sajnos jellemző, hogy aki egyszer megtanult angolul, majd nem használja, az idő folyamán sokat felejt, viszont tapasztalat alapján, ismétléssel szép lassan vissza is jönnek azok az emlékek – fogalmazott végezetül.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában