debreceni egyetem

2020.09.19. 12:19

Domborművet avattak Oláh Éva emlékére a Gyermekklinikán

A tavaly elhunyt iskolateremtő gyermekorvos 15 évig, 1992 és 2007 között irányította az intézmény oktató-, kutató- és gyógyítómunkáját.

Fotó: unideb.hu

Oláh Éva emléke előtt Lakatos Aranka szobrászművész alkotásával tiszteleg a Gyermekklinika, derül ki a hirek.unideb.hu cikkéből. A domborművet a járványügyi óvintézkedések miatt szűk körben, kollégái és tanítványai jelenlétében avatták fel kedden az intézmény előterében.

- Oláh Éva számtalanszor volt az év oktatója, hazai és nemzetközi gyermekgyógyász és klinikai genetikai tudományos társaságok vezetője, vezetőségi tagja. Szakmai felkészültségével, a gyermekek iránti empátiájával, derűjével mutatott példát tanítványainak – emlékezett egykori mesterére a Gyermekklinika jelenlegi igazgatója, Szabó Tamás egyetemi docens.

Egykori tanítványai, kollégái felidézték a néhai professzor munkáját, iskolateremtő tevékenységét. A klinikán eltöltött több mint ötvenéves pályafutása során végigkísérték Hippokratész szavai, mely az emléktáblán is olvasható: Salus aegroti, suprema lex esto – A beteg java a legfőbb törvény.

Az alkotást a professzor özvegye, Ács Géza, a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék docense leplezte le.

Fotó: unideb.hu
Fotó: unideb.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában