közlekedés

2020.08.07. 12:50

Sokan már alkalmazkodtak a megváltozott menetrendhez Debrecenben

Jövő héten befejezhetik a villamospálya-rekonstrukció munkálatait.

Fotó: Matey István

Mint ahogyan már korábban beszámoltunk róla, felújítják a villamospályát a cívisvárosban bizonyos szakaszokon. A munkálatokat másfél héttel ezelőtt kezdték meg a szakemberek, a Debreceni Közlekedési Zrt. bejelentése szerint pedig augusztus 16-ig be is fejezik a rekonstrukciót.

Több a menetidő

A közösségi közlekedés változásairól járókelőket kérdezett meg a Napló. Megtudtuk, azok, akik rendszeresen járnak tömegközlekedéssel, nagy rutinnal, rugalmasan állnak a változáshoz, ugyanakkor a Debrecenbe látogatóknak nehézséget jelent a megváltozott menetrend. A Nagyállomás az egyik legforgalmasabb pontja a városnak, a DKV valamennyi járatát itt nemcsak a helyiek, hanem a legtöbb Debrecenbe utazó is igénybe veszi. Ottjártunkkor sokan várakoztak az ideiglenesen kialakított megállóban a villamospótló autóbuszra, és többen tájékozódtak a nemrégen felragasztott narancssárga menetrendről. – Most néztem meg, nyolc percenként jön a pótlójárat, ehhez tudom igazítani a teendőimet. A felújítás alatt több időt kell szánni az utazásra, hiszen a busz nem közlekedik olyan gyorsan, mint a villamos, de ez nem probléma, már megszoktam. A táblák szerintem teljesen érthetően jelzik, hogy honnan, mikor indul a járat – mondta el lapunknak az egyik várakozó. – Szerintem teljes mértékben érthető, hogy milyen változások vannak érvényben a karbantartás alatt, nekem nincsen vele problémám. Debreceni vagyok, így nem új számomra ez a folyamat. Nem sietek sehová, csak az a lényeg, hogy elvigyen a járat – árulta el Viga Sándor a pótlóbuszra várakozás ideje alatt.

Zsuzsa szerint az átutazók tájékozódását a járókelők jobban segítik, mint
a kihelyezett táblák
Fotó: Matey István

Kovács Istvánné szerint azonban az ideiglenesen kialakított útvonal megnehezíti a mindennapi rutint. – Ha a Nagyállomásról indulok, akkor nincs vele baj, de visszafelé bonyolult, mert a Csokonai Színháznál nem jár, ott nem tudok felszállni. Ha a Rákóczi utcánál szállok fel, akkor megy egy kört a pótlóbusz, és az mire az állomásra elér, az sok idő. Ez megbonyolítja a hétköznapi rutint, hiszen ha reggel elmegyek a piacra, akkor már visszafelé számolni kell a pluszidőre. A táblák egyébként érthetőek, bár én még most is láttam olyan embert, aki várakozik a villamosmegállóban – sorolta tapasztalatait.

Átutazóknak nehezebb

Azok, akik nap mint nap igénybe veszik a debreceni közösségi közlekedés eszközeit, tudják, hogy a megszokott villamosmegállók helyett július 27. és augusztus 16. között máshol kell várakozni a pótlójáratokra. Egyebek mellett az Aquaticum megállóhely is ilyen, jelenleg az Ady Endre utcán tudnak fel- és leszállni az utasok. – Ritkán járok Debrecenben, az idei pályafelújítás ideje alatt most először utazok helyi tömegközlekedéssel. Nekem nehéz volt tájékozódni, meg kellett kérdeznem, hogy honnan indul visszafelé a járat. A belvárosba szeretnék eljutni, de most ez több időbe fog kerülni – mondta az ideiglenes megállóban várakozó hölgy.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában