kész a beruházás

2020.08.17. 14:55

Nagycserén és Halápon is vezetékes vizet ihatnak már a lakosok

Több évtizedes probléma oldódott meg Halápon és Nagycserén. A mintegy 371 millió forintos beruházásnak köszönhetően mindkét városrész lakói egészséges, vezetékes vizet ihatnak.

Fotó: Kiss Annamarie

2016-ban kötelezte a debreceni közgyűlés a vízművet a halápi és nagycserei ivóvízhálózat tervének elkészítésére, 2019 júliusában pedig átadták a munkaterületet a kivitelezők számára.

„Azzal, hogy Haláp és Nagycsere ivóvízhálózatának fejlesztését véghez vittük a kormány támogatásával, Debrecen város önkormányzata egy több évtizedes kötelezettségének tett eleget.”

– A városközpontból a legtávolabbra eső lakóterületi részen sikerült megvalósítani az elmúlt egy évben, hogy egészséges ivóvízzel tudjuk ellátni Haláp és Nagycsere valamennyi háztartását – mondta el Papp László hétfő délelőtt, Halápon. A polgármester rámutatott, hogy a Kertségi Fejlesztési Program elmúlt időszakának egyik legfontosabb beruházásáról beszélünk. A Debrecen 2030 Programot megelőző Új Főnix Terv keretében indított Kertségi Fejlesztési Program kiemelt figyelmet fordít a kertségek és a városközponttól távolabb eső városrészek folyamatos fejlesztésére.

Minden évben több milliárd forintot fordítanak a külső városrészek közművesítésére, többek között útépítésre, csatornázásra, vízvezeték kiépítésre.

Már csak csatlakozni kell

– A program keretében több mint 15 kilométer vízvezetéket építettünk az itt élők számára, nemcsak a gerincvezetékeket építettük meg, hanem az önkormányzati képviselőink kezdeményezésére, a helybéliek támogatása érdekében a központi vezetékről megoldottuk azt, hogy a telekhatártól számított egy méterre, telkeken belül vannak a végpontok. Az itt élőknek annyi a feladatuk, hogy telken belül oldják meg a vízvezeték végső kiépítését. 371 millió forintot költöttünk ennek a beruházásnak a keretében, teljes mértékben biztosítjuk a két városrész ivóvízellátását – mondta a polgármester.

Papp László kiemelte, fontos, hogy minél többen csatlakozzanak a hálózatra annak érdekében, hogy ne legyen pangó víz a rendszerben, hiszen az ivóvíz jó minőségéhez kell az, hogy nagy számú használattal folyamatos vízcsere működjön a rendszerben.

Vonzó lehet a városrész

Pósán László a térség országgyűlési képviselőjeként kifejtette, régóta szembesült az ivóvízellátás problémájával. – Nemcsak pénzügyi oldaláról jelentett nehézséget ez a beruházás, hanem a kivitelezés, a működtetés, a fenntartás oldaláról is.

„Remélem elmondhatjuk azt, hogy Haláp és Nagycsere a jövőben vonzó lakórésszé válik a debreceni fiatalok számára, hiszen ezek a városrészek nyugodt, családias körülmények között valóban ideális családalapítási helyszínek.”

Türk László, önkormányzati képviselő kijelentette, büszkeséggel tölti el, hogy megoldódott egy olyan probléma, aminek megoldását az ott élők is kétkedve várták.

– Az a pénz, amit a kormánytól kaptunk támogatásként, az ivóvízberuházásra költhető. A támogatásból fennmaradó összeget is erre fogjuk fordítani, már zajlik a tervezés, a kimaradt a területeken – beleértve az óvodát is – kiépítjük a hálózatot közeljövőben – fogalmazott Kovács István önkormányzati képviselő.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában