horgászás

2020.08.21. 20:37

Kicsiben kezdték, ma már azonban több tucat tagja van az egyesületnek

Két horgászegyesülete is van a falunak; a fiatalabbikat a tájegység védett haláról nevezték el.

Fotó: B. Kiss Andrea

A gyerekek, fiatalok és nyugdíjasok érdekében alakult meg 2007-ben a Réti Csík Horgász Egyesület. Elnöke Tóth Sándor mindig fontosnak tartotta, hogy azok is tudják élvezni a csendes sportot, akiknek nincs sok pénzük. Ez volt a célkitűzése abban a tizenhét évben is, amíg a Dózsa Horgászegyesület elnökeként tevékenykedett, de mivel az egy saját vízterülettel rendelkező civil szervezet, és magas a belépési költsége, az említett korosztályokból kevesen tudtak tagnak jelentkezni. Ezért, amikor úgy döntött, hogy nem vállalja tovább az elnöki feladatokat, alapított egy másik egyesületet, a Réti Csík Horgász Egyesületet, ahol ez lett a legfontosabb célkitűzés. Így 2007 óta két horgászegyesület működik a faluban.

Fotó: B. Kiss Andrea

A réti csík a névadó

– A Réti Csík Horgász Egyesület hiánypótlásként alakult azért, hogy mindenki a szabályoknak megfelelően tudjon horgászni. Ide korlátozások nélkül lehet jelentkezni, így a megalakuláskor 12 fős egyesületünknek ma már 70 tagja van. Köztük tucatnyi gyermek- és ifjúsági, nyugdíjas, sőt női horgász tagjaink is vannak – mondta Tóth Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy az egyesület tagjaként, területi engedély vagy napi jegy kiváltása után a környező folyókban – Berettyó és Sebes-Körös – és ezek csatornáiban lehet horgászni. Céljaik között szerepel a szabadidő hasznos eltöltése és a környezetvédelem is. Az egyesület vezetőségi tagjai önkéntes munkában végzik feladataikat, állami támogatást nem vesznek igénybe. Csak a saját tagdíjbevételeikből gazdálkodnak. Az egyesület, különleges nevét a tájegységre jellemző, ma már védett halról, a réti csíkról kapta, tudtuk meg az elnöktől.

A Berettyótól Tokajig

Fazekas Róbert tavaly lett a Réti Csík Horgász Egyesület tagja. A szeghalmi fiatalember házassága révén került Csökmőre, és mivel szeret horgászni, felesége hívta fel a figyelmét arra, hogy az egyesület tagjaként erre módja lehet. Kiváltotta az engedélyeket, és amikor szabadideje engedi, szívesen kiül barátaival, családtagjaival a partra. Egy-két sör mellett akár egész nap jól érzi magát a botot figyelve. Minőségi horgászfelszerelést szerzett be, amit folyamatosan bővít. A székét is úgy választotta ki, hogy az minden kényelemnek megfeleljen a víz mellett. Horgászni változatos csalikkal szokott. Azt mondja, kipróbálta már a kukoricát, a kukacot és egyéb ízes golyókat is. A Sebes-Körösön és a Berettyón szokott horgászni, de tavaly a komádi horgásztóra is kijutott baráti társasággal. Igaz, nagy fogásról még nem tud beszámolni, de mint mondja, nem adja fel, és nem is ez a horgászat lényege, hanem, hogy kikapcsolódjon.

Bereczkiné Bucsi Évát mint horgászfeleséget kérdeztük meg, hogyan viseli férje szenvedélyét. A fiatalasszony elmondta, hogy a férje tavasztól őszig, amikor csak szabadideje engedi, kijár pecázni. Általában kéthetente van erre alkalma. Szeret új horgászhelyeket felfedezni, így talált rá Tokajon egy jó helyre. Oda évente két-három napra is elmegy. A feleséget nem zavarja ez, elfogadta párja hobbiját, aki már a kisfiukat is magával viszi időnként. A család pedig tudja, hogy a nagy horgászt mivel is lehet meglepni egy-egy jeles nap alkalmával, így a legtöbb horgászfelszerelést ajándékba szokta kapni.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában