Szemléletformálás a pusztában

2020.08.13. 13:11

Új táblák és játékok a Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényein

Nyár eleje óta folyamatosan újulnak a kiállítóhelyek és az erdei iskola terei is.

Az erdei iskolát interaktív játékelemek színesítik | Fotó: HNPI-archív

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) környezeti nevelési, szemléletformálási projektet valósít meg, melynek fő célkitűzése a Natura 2000 területek bemutatása, megismertetése, a területek társadalmi elfogadottságának növelése a HNPI három megyére kiterjedő működési területén.

Játszva tanulás a természetben

A projektben az elmúlt évben a legfiatalabbaknak, célzottan az óvodásoknak és az iskolásoknak készültek zenei anyagok, rajzfilm, természetfilm és mobilapplikáció, melyekkel az online világot jól használó nemzedékhez közelebb lehet vezetni természeti kincseinket – áll a nemzeti park közleményében.

Idén tovább bővültek a bemutatási lehetőségeik: mobil kiállítási anyagok készültek el a HNPI természetvédelmi tájegységeiről, melyeket iskolák, óvodák, civil szervezetek, önkormányzatok, közösségi házak ingyenesen kölcsönözhetnek. Emellett a Hortobágy–Nagykunság területén bemutatóhelyek, tanösvények interaktív információs táblákkal, játékokkal gazdagodtak. A Hortobágyi Nemzeti Parkba látogatók betekinthetnek a „Madárköltészet” rejtelmeibe, valamint megismerkedhetnek a Górési természetvédelmi mentőhely munkájával, megtekinthetik a madárház lakóit. A Fekete-rét tanösvényen memóriajáték és képes kvízjáték segít elmélyülni a mocsárvilág titkaiban. A Malomházi tanösvény és a vadaspark élőlényeit számos installáció hozza még közelebb a látogatókhoz.

Az erdei iskolát interaktív játékelemek színesítik | Fotó: HNPI-archív

További beruházások

A halastavi tanösvényen, valamint a Tisza-tavi Vízi Sétány megállóhelyein megannyi interaktív játék teszi színesebbé a kirándulást. Az év második felében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Nyírség–Szatmár-Bereg tájegység, Bihari-sík tájegység, Hajdúság–Dél-Nyírség tájegység, valamint a Közép-Tisza–Jászság tájegység bemutatóhelyei újulnak meg hasonlóan színvonalas bemutatási elemekkel.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában