kisokos

2020.08.15. 20:42

Hogyan válasszunk tengerimalacot?

A halak teljesen másak, mint egy szőrös kis rágcsáló, nem kötődnek a gazdához.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egy kisállat-kereskedésben számtalan dísz-, hobbi- és apró állatot megtalálhatunk, ha nem szeretnénk több figyelemmel és gondoskodással járó kutyát vagy macskát vásárolni. Tévhit, hogy az apró állatok nem igényelnek figyelmet és gondoskodást, csak kevesebbet, mint egy nagyobb testű házi kedvenc.

– Halakat, rágcsálókat, madarakat, hüllőket és pókokat egyaránt árulunk, de nagyon változó a rájuk vonatkozó kereslet – válaszolta a Napló kérdésére Tóth Ádám kisállat-kereskedő. – Szezonfüggő, hogy mit vásárolnak az emberek. Nyáron a kerti, tavi halak, valamint a hörcsögök kerülnek előtérbe, de a törpenyuszikat is előszeretettel vásárolják – folytatta. – Ősszel az akváriumi díszhalakat szokták keresni – tette hozzá.

Megtalálni a megfelelőt

Fontos kérdés egy vevő szemszögéből, hogy egy kereskedésbe lépéskor hogyan tud kiválasztani egy életrevaló kisállatot, amely később játékos, szeretgethető és szelíd lesz. – Tengerimalacok esetében mindenekelőtt meg kell nézni, hogy ne legyen se túl fiatal, se túl idős. A fiatal állat érzékeny a különböző betegségekre, helyváltozásokra, az idősebbek pedig, ha nem olyan helyen voltak, ahol foglalkoztak velük, akkor vadak és félénkek lesznek – jelentette ki Tóth Ádám.

– Emellett pedig fontos, hogy elég élénk legyen, a szőre pedig rendezett. Tesztelésként meg kell simogatni, az állat arra adott reakciója sokat elárul – részletezte. – Azoknak, akik nagyon kevés időt töltenek otthon, nem ajánlok semmilyen állatot, hiszen napi szinten minden élőlény törődést igényel. Gyerekek esetében tízéves kor alatt nem kellene állatot venni, hisz még nem tudják azt, hogyan kell vele bánni – hangsúlyozta.

Egészséges állat

Nem elég, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen a választott állatunk, fontos, hogy megfelelő egészségi állapotnak is örvendjen. – Figyelni kell arra, hogy a tengerimalac szeme körül nincsenek-e foltok, valamint a testén szőrhiányos foltok. Ezek megléte arra utal, hogy az állat atkás – osztotta meg az állatkereskedő. – Figyelni kell a rágcsáló alatti almot, hogy mennyire tiszta, illetve az ürülékét, hogy elég szilárd-e, hiszen a stressztől előfordulhat hasmenéses megbetegedés. Ha azt látjuk, hogy egy bolt zsúfolt vagy koszos, onnan nem érdemes állatot választani – tudatta. – Tengerimalac esetében a másik elengedhetetlen tényező, hogy a szeme csillogjon, mert a bágyadt, könnyező tekintet betegségre utal – fűzte hozzá.

Apró érdekességek

Sok ember azért választ halat, mert rendkívül látványosak, színesek, így gyönyörködtető hatást nyújtanak. Ha leül az ember egy akvárium elé, egyfajta relaxációs programként is megéli, tanulmányozhatja a különböző halak viselkedését, valamint szaporodását, ami rendkívül érdekes.

– A tengerimalac könnyedén felismeri az embert, megtanulja, honnan jön az ennivaló, reagál a hangokra, és tökéletes háziállatszerepet tölt be, ha foglalkoznak vele – fejtette ki Tóth Ádám. – Mikor megérkeznek az állatok, nem szerint válogatjuk szét őket, ezzel elkerülve a kellemetlen terhességeket. A kicsik fejletten születnek, nyitott szemmel, foggal, így abban az esetben, ha vásárlást követően lefial a rágcsáló, aggodalomra semmi ok, az anya tökéletesen ellátja őket, és attól sem kell tartani, hogy ha többen vannak a ketrecben, más malacok nem támadják-e meg az újszülötteket – tájékoztatott.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában