sajtótájékoztató

2020.08.25. 15:07

Hitelfelvételről dönt a közgyűlés

Debrecen város hitelfelvétele kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői kedden. A város közgyűlése csütörtökön dönt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt kieső bevételek pótlása érdekében 1,4 milliárd forintos beruházási hitelt vegyen fel Debrecen. Vaszkó Imre, a DK önkormányzati képviselője a kormányzat önkormányzatokat érintő döntéseit bírálta, melynek következtében többek között elvonta a gépjárműadó egy részét, elengedte az iparűzési adó feltöltési kötelezettségét, valamint a parkolási díjakat. – Ez akkora rést ütött a pénzügyi tervekbe, hogy már nem lehet az általános tartalékból megoldani – mondta Vaszkó Imre.

Jánki József, a DK önkormányzati képviselője a koalíció nevében arra szólította fel Debrecen polgármesterét, ne verje a várost újabb milliárdos hitelbe.

Az elhangzottakra a Fidesz-KDNP-frakció az alábbi reagálást adta: a koronavírus-járványhelyzet miatt 5,5 milliárd forint bevételkiesés terheli a város költségvetését, de a vállalt és a költségvetési rendeletben meghatározott beruházási programot végre akarjuk hajtani. Az önkormányzat rendszeréhez tartozó több mint 4000 munkahelyet megőriztük, a járványveszély miatt senkit nem küldtünk el. A város gazdasági erejét mutatja, hogy az 5,5 milliárd forint bevételkiesésből 4,1 milliárd forintot éven belül saját magunk tudunk finanszírozni, mindösszesen 1,4 milliárd forint külső forrás bevonására van szükség. Ez az összeg ahhoz szükséges, hogy a beruházások megvalósítása zökkenőmentesen tudjon a továbbiakban folytatódni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában