fejlesztések

2020.08.26. 11:40

Energiahatékony és környezettudatos lett a Közép Utcai Óvoda

Az intézményt mintegy 217 millió forintból korszerűsítették.

Fotó: Matey István

A Közép Utcai Óvoda emblematikus nevelési intézménye a Vargakertnek, ahol mintegy 150 gyermek nevelkedik, közülük 14-en sajátos nevelési igényűek. Nagyon fontos, hogy ők és az óvodai dolgozók is komfortos környezetben tölthessék el napjaikat, éppen ezért az elmúlt időszakban az intézmény energetikai korszerűsítésen esett át.

„Nyílászárókat cseréltünk, felújítottuk a hőközpontot, a radiátorokra termosztatikus szelepeket tettünk, valamint kívül-belül megújult az épület világítása is, ezáltal csökken majd az üzemeltetés költsége is”

– mondta el Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kedden, az óvoda udvarán tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, a városnak több forrás áll rendelkezésre arra, hogy az önkormányzati intézményeket energetikailag felújítsák. Ezeken belül is leginkább az oktatási intézmények korszerűsítésére fókuszálnak, mely a Debrecen 2030 programnak is kiemelt területe. – A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az energetikai felújításokra összességében 6,3 milliárd forintot tudunk fordítani, ebből több mint 5 milliárd forintot az oktatási intézményekre. Nyolc beruházás készült már el 3 milliárd 50 millió forintért, tizenkét beruházás pedig folyamatban van, az előzetes számítások alapján ezek 3 milliárd 150 millió forintba fognak kerülni – emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy mindehhez az önkormányzat már több mint 100 millió forint önerőt tett hozzá.

Pósán László országgyűlési képviselő az energetikai megtakarítás, valamint a környezettudatos szemlélet jelentőségét hangsúlyozta.

„Ha komolyan gondolunk valamit, és komolyan tenni akarunk valamiért, akkor cselekedni kell. Debrecenben pedig ennek vagyunk tanúi, nemcsak itt, hanem más intézmények esetében is”

– fogalmazott.

Példaértékű munka

Piros Zoltán önkormányzati képviselő elmondta, a Közép Utcai Óvoda az 1970-es években épült, és a 2000-es évek elején újult meg utoljára. Kiemelte az intézményben folyó nevelő-oktató munkát, mely példaértékű, és követendő út lehet mások számára is.

„Debrecen jövője a gyermekeinkben gyökeredzik, az óvodákban, iskolákban és a szakképzési centrumban. A vargakertiek büszkén hozhatják gyermekeiket a megszépült óvodába”

– emelte ki.

– Az óvodai nevelésnek része az esztétikai, valamint a környezettudatosságra nevelés is. A Közép Utcai Óvoda pedagógiai programja pedig kiemelt prioritással kezeli a környezetvédelemre nevelést. Fontosnak tartjuk, hogy már kisgyermekkorban tudatosítsuk, milyen fontos a minél kisebb ökológiai lábnyom hagyása. A beépített berendezések mindezt alátámasztják, segítik, illetve a munkánkat is hitelesítik – hangsúlyozta Kiss Barbara intézményvezető, aki arra is kitért, hogy

a gyerekek nagyon nagy örömmel tértek vissza a megszépült intézménybe.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában