cél a klímasemlegesség

2020.08.14. 15:09

Debreceni masinával startol a Zöld Busz Mintaprojekt

Ma délelőtt a hazai buszközlekedés szempontjából jelentős eseménynek adott otthont a Zalaegerszeg melletti Zala ZONE járműipari tesztpálya.

Fotó: MTI / Varga György

Fotó: Varga György

A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár által tartott sajtótájékoztató keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Zöld Busz Mintaprojektben részt vevő városok vezetői – köztük Papp László polgármester – együttműködési megállapodást írtak alá. A küszöbön álló elektromobilizáció szemléltetéseként a helyszínen egy, a debreceni Inter Traction Electrics Kft. emblémájával felékesített kétajtós Mercedes-Benz eCitaro bemutatóbusz fogadta a sajtó képviselőit – olvasható a magyarbusz.info-n.

Fotó: MTI / Varga György

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Európai Unió Fehér Könyve szerint 2050-re 80-95 százalékkal (2030-ig 40 százalékkal) kell csökkenteni a tagállamok CO2-kibocsátását az 1990-es szinthez képest – Magyarországon 2017-ig 32 százelékos csökkenést sikerült elérni.

A kormány célkitűzése az, hogy 2050-re Magyarország teljesen klímasemleges országgá váljon.

A Zöld Busz Programra a kormányzat célzott iparfejlesztésként is tekint, melynek során szerepet kap a hazai buszgyártás ösztönzése, megerősítése. A cél az, hogy a magyar városokban közlekedő autóbuszok hazai hozzáadott értékhányada elérje a 60%-ot.

A programot a Zöld Busz Mintaprojekt előzi meg, amely két fő részből, egy demonstrációs és egy finanszírozási alprojekt-elemből áll, ezek mindegyike 800-800 millió forintos költségvetéssel rendelkezik. A lokálisan zéró emissziós közlekedési módok népszerűsítését és az állampolgárok klímatudatosságának növelését, valamint a villanybuszok bemutatását és tesztelését célzó demonstrációs szakasz a tervek szerint szeptember 1-ével veszi kezdetét. Az első állomás Debrecen lesz, ezt követően 1-1 hónapon át további hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező városban, egészen pontosan Kaposváron, Kecskeméten, Békéscsabán, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Esztergomban jelennek meg demonstrációs céllal a projektben részt vevő villanybuszok. A felsoroltakon kívül a Mátra Erőmű térsége is bevonásra kerül a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában