éjjel virágzó égbolt

2020.08.17. 11:13

Csillagok közötti túra a Nagyerdőn

A Naprendszer bolygói között és fák alatt sétálhatnak az érdeklődők.

20200730 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Csillagászati programot rendezett az Agóra tudományos központ.

Fotó: Kiss Annamarie

Rendszeresen éjszakai távcsöves csillagnézésre invitálja látogatóit az Agóra Tudományos Élményközpont. A nagy érdeklődésre való tekintettel előfordul, hogy a szervezők egy héten – a tervezett egy helyett – két este is fogadják a kíváncsi közönséget, amely általában teljesen vegyes korosztályból érkezik a Nagyerdőre. Az egyik ilyen alkalommal magunk is meglestük az eget, az érdekességekről Kovács Gergő csillagász beszélt a Hajdú-bihari Naplónak. – A látogatói bejárattól, a híd legelejéről indult a program. Egy miniatűr Naprendszer-makettet hoztunk létre, amiben bizonyos méretarány szerint le lettek kicsinyítve a távolságok és a bolygók. A több kilométeres gyaloglás elkerülésének érdekében, az égitestek nagyságához képest a köztük lévő távot jóval lerövidítettük.

Kovács Gergő a tetőteraszon kutatta az eget
Fotó: Kiss Annamarie

A Naprendszer határa

A szakember fontosnak tartotta leszögezni, hogy messze nem a teljes Naprendszerünk mását láthatták a vendégek. Ugyanis a Naptól – ami ebben esetben az Agóra épülete volt – a híd végén lévő Neptunusz nagyjából 180 méterre foglalt helyet. Ilyen távolsági arányok mellett a csillagrendszerünk határa viszont mintegy 380 kilométerre lett volna – Debrecenhez képest légvonalban ilyen távolságra fekszik Szombathely.

Kovács Gergő a rövid séta során izgalmas információt osztott meg a jelenlévőkkel a körülöttünk lévő bolygókról. Nemcsak a Jupiter a hatalmas – tömege két és félszerese az összes többi bolygónak –, de Ganymedes nevű holdja nagyobb, mint a Merkúr. Az Uránusz forgástengelye szinte teljesen vízszintes, a Szaturnusz híres gyűrűje pedig több mint 200 ezer kilométer hosszú, de csak néhány száz méter vastag. A Naptól számítva a második bolygó a Vénusz, amelynek a forgási ideje hosszabb, mint a Nap körüli keringési ideje – magyarul, a Vénuszon rövidebb egy év, mint egy nap.

A Jupiter holdjai

A csillagász az Agórába érve két részre osztotta a csapatot. – Az egyik fele felment a kollégámhoz, Zajácz Györgyhöz a kupolába, ahol a Holdat, a Jupitert néhány holdjával és a Szaturnuszt a gyűrűjével csodálhatták meg. A társaság másik része pedig velem jött a tetőteraszra, ahonnan pedig különböző csillagokat, kettős csillagokat vizsgáltunk meg. Az este folyamán a teraszon egy mobil, 20 centiméteres tükörátmérőjű, úgynevezett Dobson-távcsövet használtunk. Fent a kupolában pedig egy 16 centiméteres lencseátmérővel rendelkező teleszkóppal találkozott a közönség, aminek a mechanikája képes követni az égi objektumokat.

BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában