fotókkal

2020.08.25. 19:10

Az algatenyésztésért fogtak össze Debrecenben

Az algatartalmú és algaalapú termékek és technológiák kétségkívül nagy jövő előtt állnak.

Fotó: Matey István

A Zolend Kft., az Albitech Kft. és a Debreceni Egyetem projektnyitó rendezvényen számolt be kedden a „Nagy hatékonyságú steril mikroalga biomassza létrehozására alkalmas zárt rendszerű fotofermentációs berendezés kifejlesztése” elnevezésű közös projektjükről; arról a vállalkozói és egyetemi összefogásról, mely keretében egy piacvezérelt kutatásfejlesztés és innováció fog megvalósulni az algatenyésztéshez kapcsolódóan.

Kisvállalkozások fejlődése

A sajtónyilvános eseményen Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a városban zajló gazdasági folyamatok jelentőségét emelte ki köszöntőbeszédében. – Debrecen város vezetése olyan gazdaságot szeretne építeni, amelyben teret kapnak a nagyvállalatok, és ezzel párhuzamosan teret szeretnénk adni azoknak a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak is, melyek élnek akár a nagyvállalatok által felkínált lehetőségekkel. Ehhez viszont sok minden szükséges, például kellően innovatívaknak kell lenniük. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a debreceni kis- és középvállalkozások rendkívül jól gondolkodnak az országos átlaghoz képest. Hiszen egy egészen friss adat szerint a Ginop operatív programban már több mint 1000 projektben közel 100 milliárd forint fejlesztési forrást nyertek, azt gondolom, hogy ez az országban egyedülálló – mondta Barcsa Lajos. Hozzátette: a Zolend Kft. tevékenységét nézve egy olyan példaértékű vállalkozásról van szó, amely teljesen magyar tulajdonú, és képes együttműködni számos nagyvállalattal, melyek az elmúlt időszakban a városban jelentek meg. Nem utolsósorban a Debreceni Egyetem tudásbázisát használva építik tevékenységüket.

A konzorciumban részt vevő szereplők az elmúlt évtizedben jelentős tudásanyagot halmoztak fel az alga-biotechnológia területén. A Debreceni Egyetemen ugyancsak számos algaalapú fejlesztési téma, illetve fermentációs projekt fut jelenleg is, a Biotechnológiai Intézet küldetése a modern biotechnológia összes ágában (egészségügyi, ipari, környezeti, agrár) innovatív és iparorientált fejlesztések megvalósítása, ipari együttműködések generálása.

Az algatartalmú, illetve -alapú termékek és technológiák nagy jövő előtt állnak, azonban a legmegfelelőbb eszközök nem állnak rendelkezésre.

Számos lehetőséget rejtenek

Nagyüzemi tenyésztésük nyitott medencékben vagy zárt rendszerű fotobioreaktorokban valósulhat meg. Az algák rendkívüli változatosságuk és kedvező összetételük miatt hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban. Forrásai számos értékes vegyületnek, mint például lipideknek, pigmenteknek, szénhidrátoknak, vitaminoknak és fehérjéknek, melyeket több iparágban is hasznosíthatnak.

A projekt megnyitóján a résztvevők többek között előadást hallhattak a megvalósulandó fejlesztésekről és eredményekről Sólyom Zoltántól, a Zolend Kft. ügyvezetőjétől, valamint dr. Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője beszélt az innováció fontosságáról és kitörési lehetőségeiről. A projekt várható időtartama 36 hónap, és 2022 decemberében fejeződik be.

Gyönyörű Tamara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában