készülnek a sulira

2020.08.26. 08:43

Akár angolul is verselhetnek a téglási ovisok

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

A leendő iskolai osztályok szerint kerülnek csoportokba a Bárczay Anna Városi Óvoda kis lurkói ezen a héten. Így szeptember elsején már nem lesznek idegenek egymás számára, és ez nagyon fontos szociális előny a tanulónak és a tanároknak is. Az óvodai és iskolai élet közötti átmenet folyamatának fontos állomása ez az egy hét. Ennek a metódusnak a téglási oviban több évtizedes hagyománya van. Ez egyre fontosabb közösségformáló gesztus, hiszen mind többen költöztek és költöznek Téglásra, és az új gyerekeknek fontos ez az ismerkedési hét. Ugyanakkor az ovin belül is különböző csoportokból kerülnek ki a leendő iskolások, illetve a Tégláson működő II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola jó híre, eredményei és pedagógiája a térség több településéről is bevonzza az elsősöket.

Különösen értékes így, hogy az egyik csoportban a leendő „angolos” osztály tanulói lehetnek együtt, így az ismerkedés során már angol mondókák is spontán előkerülnek.

Hangolódnak az iskolára

Természetesen az iskolával együttműködésben zajlik ez a hét, a tanítók eljönnek a csoportokba a gyerekekhez, és az ovisok is ellátogatnak az iskolába. Ez a hét nem a nagy képességfejlesztések és tanulás időszaka, hanem egymás megismerésének, az új közösséghez szokásnak a hete. Hatékony közösségformáló erejénél fogva a tanítók is elismerik ennek a programnak az erejét, hiszen ők már egy induló közösséget kapnak szeptember elsején. Az iskolára hangolódás során kialakulnak az első barátságok, az új közösségtől való félelem, szorongás hamarabb megszűnik már a tanítás kezdetén.

Változatos tevékenységek mentén ismerkednek a gyerekek egymással, például szituációs, rajzos önismereti játékokban, vagy gyakorolják az étkezés során az önkiszolgálást, tálcára helyezni az ételt és kezelni minden ezzel kapcsolatos mozdulatot.

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

Az ismerkedés során felelevenítik a legfontosabb személyes adataikat a gyerekek, ki mikor született és hol, hány éves, hol lakik; átismétlik közösen, amit például az évszakokról tudnak. Mindezzel vélhetően utat engednek Tégláson a sikeres iskolakezdéshez, a jól induló tanító-gyermek-szülő viszonyhoz, aminek elsősorban a kisiskolás gyermek a nyertese, hiszen nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a korai iskolaélményei pozitívak legyenek, megalapozván talán egy életre a tanuláshoz való hozzáállást.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában