biztonságban a strandon

2020.08.03. 11:36

A pléd és a törölköző nem túl hatékony fegyver a tolvajokkal szemben

Ha nem akarunk lopás áldozatává válni, akkor nagyon fontos, hogy ne hagyjuk őrizetlenül értéktárgyainkat.

20200703 MN Budapest Hajdúszoboszló fürdő Magyar Nemzet fotó:Mirkó István

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Végre itt az igazi nyári időjárás, élvezhetjük a szabadstrandjainkat, fürdőinket is, azonban a pihenés alatt ne feledkezzünk meg az értékeinkről se. Ha nem akarunk lopás áldozatává válni, akkor ne hagyjuk őrizetlenül értéktárgyainkat semmi esetre sem.

A hatékony megelőzés módjairól a Napló dr. Juhász Zoltánt, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőjét kérdezte. Az alezredes többek között azt is elmondta lapunknak, hogy a leggyakrabban elkövetett hiba az, hogy nagyobb értékű tárgyakat, esetenként túl sok készpénzt viszünk magunkkal a vízpartra.

„Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy úgy menjünk le a partra vagy a fürdőbe, hogy ne vigyünk magunkkal valamilyen okoseszközt, mivel a használatuk már-már a kikapcsolódásunk részévé vált”

– ismertette érdeklődésünkre, majd hozzátette: – Ha már magunkkal visszük az értékeinket, akkor ügyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk azokat őrizetlenül.

A bűnmegelőzési szakember hangsúlyozta továbbá: ne gondoljuk, hogy a tárgyainkat megóvjuk azzal, hogy letakarjuk azokat egy pléddel vagy törölközővel.

A televízióban, rádióban rendszeresen halljuk a következőket: nagyobb értékű tárgyat tulajdonítottak el, strandi tolvajokat köröznek, fogtak el – ezek pedig hatással vannak ránk. Dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes úgy véli, hogy sokkal tudatosabbá váltak az emberek. – Ez már egy jó jel, de ez nem azt jelenti, hogy nem viszünk magunkkal nagyobb értékű tárgyakat vagy éppen készpénzt, hanem azt, hogy nem hagyjuk őrizetlenül a parton. Ez pedig nagyon sokat számít az áldozattá válás elkerülése érdekében – taglalta, majd a következőre hívta fel a figyelmet: – Ha lopás áldozatává válunk, akkor egyből értesíthetjük a rend­őrséget.

Leggyakoribb hiba

Nagyon fontos tudni, hogy ha ellopják a táskánkat, amiben benne voltak az irataink, akkor akár arra is van lehetőség, hogy ingyenesen pótolják az elvesztett okmányokat. A rendőr alezredes kiemelte: ezek a bűncselekmények ad hoc jellegűek, alkalom szüli a tolvajt, mondhatni, gyakran mi magunk járulunk hozzá ahhoz, hogy valamilyen hasonló típusú bűncselekmény áldozatává váljunk.

„Többnyire készpénzt visznek el a tolvajok, de ugyanúgy a telefonok is népszerűek köreikben. Az is megeshet, hogy ellopják a táskát, kiszedik az értékeket, majd az iratokat, egyéb (kevésbé értékes) tárgyakat leteszik valahol. Talán a leggyakoribb hiba az, hogy a bankkártya mellé helyezzük a kódunkat, ezzel felkínáljuk annak a lehetőségét, hogy még a kártyánkon lévő pénzt is felszabadítsák”

– fűzte hozzá.

Az átlag alatti eset

Nem elképzelhetetlen, hogy a tolvajok többen vannak (nagyobb a lebukásveszély), együtt végzik a bűncselekményt, ám az még mindig gyakoribb, hogy a tolvaj egyedül folytatja. – Sajnos a hasonló típusú bűncselekményeknél a szemtanúk korlátozott számban állnak rendelkezésünkre: az emberek pihenni mennek a strandokra, nem azt figyelik, hogy a mellettük lévő plédről esetleg mi tűnhetett el – hangsúlyozta a Napló érdeklődésére a szakember.

Arra a kérdésünkre, hogy megyénkben mennyire jellemzőek a strandlopások, kifejtette: – Nem annyira tipikus, köszönhetően annak, hogy a kikapcsolódni vágyók egyre tudatosabbak: nem hagynak őrizetlenül vagy nem visznek nagyobb értékű tárgyat, készpénzt magukkal a partra.

Debrecen és környéke, akár Hajdúszoboszló, Hajdúnánás mind-mind fürdővárosok. Az említett helységek jóvoltából elmondhatjuk, hogy a megyében a fürdőellátottság az országos átlagot meghaladja, azonban a jó hír az, hogy ehhez képest a lopások száma mégsem nagyobb az átlagosnál.

Előfordulnak persze lopások, de erre a hatóság készül: vannak kimondottan strandrend­őrök, ami azt jelenti, hogy az egyenruhások a szolgálatuk egy részét strandon belül látják el – tudatta Juhász Zoltán.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában