a szakértők szemével

2020.07.23. 10:51

Szellemiség, testtudat és önkontroll: ez a balett

Számos jótékony hatása van a táncnak a kisgyermekekre, többek közt nyitottá teszi őket a művészetekre.

 

Kocsis László
Fotó: Kiss Annamarie

Fényűző csillogást és látványos színpadi produkciót ígérhet a balett, de ahhoz, hogy valakiből elismert művész legyen, nemcsak tehetség, hanem – sok esetben évtizedekig tartó – rendületlen munka is szükséges. Arról, hogy mennyire érdeklődnek manapság a gyerekek a fegyelmezettséget megkövetelő műfaj iránt, két szakmabelit kérdezett meg a Napló.

– Ami munkaóra-igényes, azt a mai populáció nem szívesen fogadja – felelte lapunk kérdésére Kocsis László balettmester, aki immár több mint ötven éve táncol nap mint nap. Mint mondta, azt tapasztalja, hogy a fiatalok ma a sok évig tartó elkötelezett tettvágyat követelő műfajokkal ellentétben a hirtelen nagy hírnevet ígérő lehetőséget preferálják.

– Emberfeletti energia és idő az, amit beletettem ebbe az ötven évbe. Azt hiszem, hogy aki komolyan gondolja akár oktatóként, akár előadóként, az alárendeli magát a művészetnek. Manapság nincs türelmük sem a gyerekeknek, sem a szüleiknek ehhez az elváráshoz – fejtette ki Kocsis László.

Sztereotípiák hálójában

– Nem lehet megfeledkezni a sztereotípiákról, amik a balett műfaját érintik Magyarországon. Nyugaton nyitottabbak a balettművészetre, és sokkal több férfi kötelezi el magát ebben a műfajban, ugyanakkor hazánkban évtizedek óta inkább kislányok érdeklődnek a balett iránt. Pedig egy férfi táncos előnyben van abban a tekintetben, hogy maszkulin a hozzáállása, az erőre, a mennyiségre koncentrál, míg a lányok a mozgás szépségét élvezik – tette hozzá Kocsis László.

Szatmáry-Buka Helga
Fotó: Kiss Annamarie

– Jellemző a mai gyerekekre, hogy nyerni akarnak. Ha a balettórán azt látják egymás között, hogy egyikük képes megcsinálni egy mozdulatot, akkor a többiek felveszik vele a versenyt – mondta el a Naplónak Szatmáry-Buka Helga. A moderntánc-pedagógus szerint a legkitartóbb növendékek akár véres verejtékkel küzdenek a kitűzött cél érdekében. – Ez azért hasznos, mert az életvitelükben is így foglalnak majd állást, kitartóak, tisztelettudóak lesznek – osztotta meg véleményét a táncos. – Annak idején én magam szigorú, kategorikus balettórákon vettem részt, ezt a mai gyerekek torkán nem lehet lenyomni, ugyanakkor a liberális neveléshez szokott fiatalok is képesek igazodni az elvárásokhoz – mondta.

– Amikor annak idején, háromévesen elkezdtem, szigorú, kategorikus balett­órákon vettem részt, de ezt a mai gyerekek torkán már nem lehet lenyomni, nem abban a világban élünk – árulta el tapasztalatait Szatmáry-Buka Helga, hozzátéve – ugyanaz a szigorú szabályrendszer él a balettban, mint a küzdősportokban. A fiatal, háromgyermekes édesanya kifejette, hogy a manapság jellemző, liberális neveléshez szokott gyerekek nehezebben alkalmazkodnak a szabálykövető rendszerhez, de a tapasztalatok arról árulkodnak, hogy idővel képesek elfogadni és igazodni az elvárásokhoz.

– A kislányokat motiválja a csillogás, szeretnének rózsaszín tütüben táncikálni, később azonban már inkább a versenyszellem lelkesíti a fiatalokat. Jellemző a mai gyerekekre, hogy nyerni akarnak, és ha azt látják egymás között, hogy egyikük képes megcsinálni egy mozdulatot, akkor felveszik vele a versenyt – állítja Helga.

Keményen küzdenek

A pedagógus szerint régen az oktatók keményebben bántak a növendékekkel, a mai gyerekek fájdalomtűrése nincs már olyan erős, ennek ellenére a legkitartóbbak akár véres verejtékkel küzdenek a kitűzött cél érdekében. – Ez azért nagyon hasznos, mert az életvitelükben is így foglalnak majd állást, kitartóak, tisztelettudóak lesznek a tanáraikkal, a közösséggel és saját magukkal is – osztotta meg véleményét a táncos.

– Ha nem lesz balettművész, akkor is hasznos a művelőjére nézve, hiszen temérdek jótékony hatása van ennek a mozgásformának. Amellett, hogy jó tartást ad, egészséges és erős izomzatot alakít ki, a szellemiséget is formálja a balett műfaja, hiszen művelője otthonosan mozog a klasszikus zene és a színház világban. A műveltségének egy lépcsőfokát biztosíthatja a balett – egészítette ki Kocsis László.

Bucsi Bernadett Ildikó

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában