igazi csoda

2020.07.13. 19:50

Nemcsak egy kis állat, hanem egy család született

Olvasónk testközelből látta, amint megszületett a Debreceni Állatkert legifjabb antilopja.

Fotó: Czifra Beáta-archív

Fotó: Czifra Beáta-archív

– Fotózni mentem ki az állatkertbe, ám egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb – kezdte beszámolóját Czifra Beáta, aki június utolsó hétvégéjén testközelből láthatta egy antilop megszületését. – Délután öt óra előtt pár perccel értem körbe, az utolsó kifutó pedig pont az antilopoké. Akkor vettem észre, hogy az egyik állatnál valami nem éppen szokványos az állat farrészén. Kíváncsi voltam, így ráközelítettem, hogy lássam, mi lehet az, majd megláttam, hogy két kis körmöcske van ott. Nagyon izgatott lettem, hiszen akkor már tudtam, hogy szemtanúja lehetek egy kis állat születésének. Rajtam kívül néhányan még ott maradtunk, kíváncsiak voltunk arra, mi fog történni. Számomra teljesen fantasztikus és leírhatatlan élmény volt, hogy az elejétől a végéig láthattam a születés csodáját, ami egy óra alatt végbement – magyarázta lelkesen a történteket Beáta.

Kifejtette, a legmeglepőbb dolog azonban mégis az volt, hogy nem csak maga a kis antilop világra jövetelét, hanem egy kis család születését izgulhatta végig. Elmondta, a hím antilop már a kezdetektől ott volt, óvta, védelmezte a nőstényt a folyamat alatt.

– A szülés körülbelül húsz perc alatt lezajlott, meglepően hamar ment. Ezután következett néhány perc feszült csend, mivel láttuk, hogy a kicsi nem mozdult. Rossz érzés volt, de rájöttünk, a magzatburok miatt nem mozgott, amiből végül a szülők segítségével szabadult ki a kis jövevény, majd megtisztogatták. Ezután próbálkozott meg azzal, hogy lábra álljon, a többi állat pedig mintha biztatta volna, igazán felemelő volt. Háromszor próbálta, és nagyon szurkoltam, hogy még azelőtt sikerüljön neki, mielőtt bezár az állatkert, mivel feltétlenül meg akartam örökíteni ezt a pillanatot is. Végül az anyuka segítségével sikerült neki. Még inni sem mertem, nehogy éppen lemaradjak róla, hiszen a legelső pillanatot akartam megörökíteni, mivel soha, még csak hasonló sem történt velem – mesélte tovább.

Elmondta, a képeket már néhány embernek megmutatta, és mindenki meghatódott attól a meghittségtől, amiket a felvételeken látott. Hozzátette, nem hitte volna, hogy valaha is ekkora csoda részese lehet, és valószínűleg soha nem is fogja elfelejteni a történteket.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában