párthírek

2020.07.23. 18:32

Múzeumról, közalkalmazotti státuszról

A Természettudományi Múzeum költöztetése helyett egy új múzeum létesüljön Debrecenben – ezt kérte Jármi Péter, az LMP megyei elnöke a kormánytól és a városvezetéstől a csütörtöki sajtótájékoztatóján a megyeszékhelyen.

Fotó: Matey István

Hozzátette, bár a Debrecen 2030-ban több kulturális program is helyet kapott, a Latinovits Színház példája alapján nem szeretnék, ha a költöztetés esetén a múzeum nem tudna megnyílni az építkezések esetleges leállása miatt.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szerint a kormány a közalkalmazotti státusz kiüresítésének újabb állomásához ért azzal, hogy a státuszból kikerültek a kulturális dolgozók. Megjegyezte, előző heti hír, hogy az akadémiai dolgozók is kikerültek abból. Szerinte ez azért problémás, mert így könnyű akár politikai-ideológiai értelemben leépíteni az embereket, akikkel szemben abszurd elvárásokat is támasztanak. Faramuci helyzetnek mondta, hogy a kormány kulturális projektek megvalósításáról beszél úgy, hogy a szférában dolgozóktól elveszik a közalkalmazotti státuszt.

Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője közleményben reagált. Szerinte az LMP megyei elnöke egyértelmű bizonyosságát adta annak, hogy a debreceni érdekek neki semmit sem jelentenek, azokat ugyanis Budapest oltárán bármikor feláldozza. – Ungár Péternek ország­gyűlési képviselő létére tudnia kellene, hogy milyen törvényekről döntött a parlament. Az Akadémia tudós társaság, köztestület. A kutatóhálózat állami fenntartás alá tartozik, az ott dolgozók munkaviszonya és jogállása pedig változatlan maradt – írta.

SzG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában