Az életmentő műanyag kupak

2020.07.12. 09:10

Közel nyolc tonna kupakot gyűjtöttek a beteg gyermekeknek

Sokan gyűjtik már a műanyag kupakokat Nyíradonyban és szerte az országban a beteg gyerekek megsegítésére.

Fotó: Molnár Csilla

Hauler Enikő öt éve serénykedik ezen a területen, s beteg gyerekek megsegítésére fordítja az összegyűlt pénzt.

– Öt évvel ezelőtt egy Heves megyei motoros lány balesete indított el a kupakgyűjtés útján, előbb őt igyekeztünk támogatni, de mivel Gyöngyös elég messze van, az ottani szervező azt ajánlotta, a saját térségemben keressek rászorulókat. Azóta tudtunk már segíteni gyűjtőakcióval egy vámospércsi, egy nyíracsádi, egy nyíradonyi s egy érkörtvélyesi beteg gyereken – mondja Hauler Enikő, akinek hívására június utolsó szombatján harminc önkéntes, köztük az alpolgármester asszony is, csatlakozott a kupakválogatáshoz Nyíradonyban. Enikő több olyan magyarországi kupakgyűjtő pontot fog most össze, amelyek az érkörtvélyesi SMA I betegségben szenvedő gyermek számára négy hónap alatt közel nyolctonnányi kupakot gyűjtöttek össze.

Fotó: Molnár Csilla

Szemétbe menne

– Mivel a műanyag újrahasznosítható termék, vannak az országban olyan cégek, amelyek ezeket a hulladékokat felvásárolják, bedarálják. Ezt a darálékot különböző műanyagfröccsöntő üzemek újra felhasználják, és készítenek belőle például virágcserepet, öntözőkannát, ládát. Egy szatyornyi kupak (körülbelül 700-800 darab) nyom egy kilót, s olykor 100 forintot sem tudunk kialkudni a felvásárlóknál. Talán így el tudjuk képzelni, milyen sok kupakra van szükség az érezhető segítségnyújtáshoz. Viszont, ha nem gyűjtenénk, ezek mind haszontalanul a szemétbe kerülnének – mondta Enikő, akinek mottója, hogy sok kicsi sokra megy.

Fotó: Molnár Csilla

Hauler Enikő kezdeményezésére idén januárban a nyíradonyi polgármesteri hivatal előtt egy szív alakú kupakgyűjtő edényt állítottak fel, amelyből minden héten kétzsáknyi kupakot ürítenek, s egy nyíradonyi beteg kislány támogatására fordítják.

Molnár Csilla

Milyen kupak gyűjthető?

Minden, ami műanyag. Nemcsak az ásványvizes és üdítős flakonok kupakjai gyűjthetők, hanem samponos, tusfürdős, hajlakkos dobozok kupakjai, tejesdoboz, mustáros, ketchupos, majonézes flakonok kupakjai (ételmaradék-mentesen!), tejszínhabos doboz kupakja, mosószeres, öblítős flakonok kupakjai, műanyag kiskanalak, felszívók, adagolókanalak, kindertojás-kapszulák. Nagyon fontos: fém- és egyéb hulladék ne kerüljön a csomagokba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában