babák a vízben

2020.07.20. 16:58

Érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni az úszást

A babaúszás folyamán az izom fejlődik, így sokkal stabilabb lesz a kúszás, a tartás és a mozgás is.

Fotó: Papp Viktória-archív

Három hónapos kortól fogadják a jelentkezéseket, és bármikor lehet csatlakozni a babák számára tartott úszásokhoz – mondta el érdeklődésünkre Papp Viktória oktató. – A tudatos lélegzet visszatartása és annak javítása az elsődleges cél, ami nem reflex, hanem tudás, éppen ezért mindenkinek egyénileg alakítjuk ki a tervét, és onnan kezdünk, ahol korban tart, így sosem késő elkezdeni – válaszolta a Napló kérdésére Papp Viktória oktató.

– A babák számára ismerősebb a víz közege mikor pár hónaposan kezdenek, hisz akkor még nehezebben tudnak a gravitációban mozogni, nem egyforma a két oldaluk terhelése, míg a vízben ez a probléma eltűnik, és a saját intenzitásukban úszhatnak – tette hozzá.

Leila és Floren minden babaúszást élvez és gyakorlottan merül
Papp Viktória-archív

Okok az elkezdésre

A kicsiknél az izom fejlődik, ami által később sokkal stabilabb lesz a mozgásuk, a kúszás vagy a mászás, és hamarabb is elkezdik, mint a korosztályuk. – Társaik előtt járnak azok a babák, akik úszási tanfolyamokon részt vesznek, mivel az „edzéseknek” köszönhetően, idegrendszerük is gyorsabban fejlődik, a keringésük intenzívebbé válik, ami által az immunrendszerük is erősebb lesz, és megtanulják a tudatos levegő-visszatartást is – részletezte Papp Viktória.

– Ha odakerül a sor, hogy megfáznak a gyerekek, megtanulják – az úszásnak köszönhetően – a tudatos orrfújást, így kisebb arányban kell használni orrszívóhoz hasonló kellemetlen beavatkozásokat, ami a szülők számára is könnyebbséget jelent – mutatott rá. – Sok édesanya azért hozza el gyermekét, mert étvágytalansággal vagy alvási problémákkal küzd, amire szintén megoldást nyújt a babaúszás. A kifáradásnak köszönhetően az étvágyuk megnő, nem válogatnak, valamint a pihenésük is mélyebbé és egyenletesebbé válik – emelte ki.

Tanulási folyamat

Az első foglalkozáson a szülőket tanítják meg arra, hogyan fogják meg biztonságosan a vízben a gyereküket, úgy, hogy szabadon tudjon mozogni. – Az alapok után következik a tudatos levegő-visszatartás, ami a merülési feladatokat készíti elő, majd apró idejű víz alatti tartózkodásokkal folytatjuk egészen addig, amíg a baba át nem tud úszni a szülők között – osztotta meg.

– Mivel ez nem egy verseny, így csak akkor haladunk tovább, ha jól megy a kijelölt feladat a szülőknek és a gyermeknek egyaránt, ennek elérése érdekében mindenkivel egyénileg foglalkozunk. A vízhez szoktatás és a külső tényezők kizárását tekintjük elsődleges feladatunknak – fűzte hozzá. – Mindig megmutatjuk, hogy mit kell csinálni, hogyan kell fogni a babákat, átbeszéljük az adott napi teendőket, és utána ahányszor kell, bemutatjuk az elvégzendő feladatot. Először a szülőket kell megtanítani arra, hogy mit kell csinálni a kicsikkel – hangsúlyozta.

Szülői aggodalom

Vannak csemeték, akik félnek a víztől, de ez inkább nagyobb korban jellemző, valamilyen rossz élmény miatt. – A babákban nincs félelem a víztől, a szülő szorongását azonban képesek átvenni. Sok esetben a kicsi az oktatóval úszik, és amint a szülő kezébe kerül – aki valamilyen okból kifolyólag fél a víztől –, átveszi a szorongását és nem csinál semmit – tudatta az oktató.

– A medencékben folyamatosan forgatott víz található, így teljesen tiszta vízbe engedjük bele a résztvevőket. Számítógép ellenőrzi a vizet, ha valaki hidegnek vagy melegnek érzi a hőfokot, azt is képesek vagyunk változtatni, így aggodalmakra választ adva, lehetetlen bármilyen betegséget összeszedni – osztotta meg.

Vámosi Kira

Borítókép: Papp Viktória az oktatás során szeretetével is elhalmozza a gyerekeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában