szavazásértékelés

2020.07.13. 11:55

Debreceni közlekedés: defenzív sofőr szavazóink többsége

Csaknem ötször annyian vannak ők, mint a Csapó utca Forma-1-es pilótái.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

„Összességében egy átlagos megyeszékhely közlekedését mutatja Debrecen”

- jelentette ki az a gépjárművezető-oktató, akit a napokban kérdeztünk a cívisváros közlekedési moráljáról. Ezt a megállapítást nyilvánvalóan másképp dolgozza fel az átlagos autós, amikor egy álmos vasárnap hajnalon vagy egy szeptember eleji „darálós” reggelen szeli át a várost, de George Lucas óta tudjuk, hogy végletekben csak egy Sith gondolkodik, a helyzet valójában mindig sokkal árnyaltabb. A két végpont közé feszített képet vizsgálva látszik, hogy ahány sofőr, annyiféle gondolkodásmód: sok a közlekedő Debrecen utcáin, a hömpölygő, organikus masszában álláspontját középső ujjal nyomatékosító szabálytalankodótól a sebességmérő mutatóját a negyvenesre szögező biztonsági játékosokig mindenkit megtalálunk. Ahogy arra a fentebb említett szakember is rávilágított, a vezetési stílust a kor és a személyiség is nagyban befolyásolja, a jogosítvány pedig akár egyfajta fegyverként is működhet.

A Hajdú Online-on múlt csütörtökön élesített, szokásos heti szavazásunkat is ezen tematika köré építtettük. Egész pontosan azt kérdeztük olvasóinktól, milyen sofőrnek tartják magukat, amikor a cívisvárosban közlekednek. Válaszadásra összesen négy lehetőséget kínáltunk fel, melyek értelemszerűen nem fedik, nem fedhetik le a teljes spektrumot, a több száz beérkezett voks után kirajzolódott végeredményből azért mégis levonható néhány következtetés. Nézzük hát a végleges sorrendet, alulról felfelé haladva.

A legkisebb tábort azok a kezdő sofőrök alkotják, akik általában félve merészkednek rá Debrecen útjaira, ez a csoport a beérkezett szavazatok összesen 5 százalékát teszi ki. „Én vagyok a Csapó Vettelje, gázt neki, aztán hadd szóljon!” – erre az opcióra már valamivel többen nyomtak rá, a tempósabb közlekedés hívei 11 százaléknyian vannak. Voksolóink közel harmada, 32 százalék gondolja úgy, hogy ez az egész hangulatfüggő, de persze mindig odafigyelnek a másikra.

A magasan legnépesebb blokkot – és ezzel jó szembesülni – a defenzív sofőrök alkotják, akik inkább engednek, mintsem, hogy baj legyen: övék a szavazatok több mint fele, 52 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában