pedagógusnap

2020.06.07. 08:00

Színkavalkád pompázik a standokon

Szálas virágok és különleges csokrok nagy választékát kínálják az árusok pedagógusnapra.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Több évtizede június első vasárnapján ünnepeljük a pedagógusokat. Hagyománnyá vált, hogy ezen a napon a diákok virággal köszöntik a szívükhöz közel álló tanáraikat, ehhez társulhat még egy-egy apró ajándék is. A jeles alakom kapcsán a debreceni virágpiacon néztük szét, milyen a választék a csokrokból, vágott, valamint cserepes virágokból.

A színpompás és illatozó standokon válogatva csak az osztályok kasszája szabhat határt annak, hogy a diákok mivel mondanak köszönetet a pedagógusok munkájáért: kapnak virágot néhány száz forintért, csokrot akár 15 ezer forintért is.

Fotó: Molnár Péter

– A kísérőtanároknak általában egy-egy szál virágot visznek, az osztályfőnöknek szoktak nagyobb értékben csokrot választani. Pont most volt egy vásárlóm, aki 12 tanárnak rendelt egy-egy szál liliomot, az osztályfőnöknek pedig egy vegyes, pasztell színű, nagyobb csokrot, a rózsaszín különböző árnyalatait kérte – beszélt a péntek reggeli vásárlójáról Gyöngyi, aki 1986 óta foglalkozik virágárusítással. Az elmúlt 35 év tapasztalatai szerint minden osztálynál változó, hogy mivel kedveskednek a tanáraiknak. Mindig attól függ, hogy mennyi pénzt tudnak ráfordítani.

Fotó: Molnár Péter

A szivárvány minden színében találunk virágot a debreceni piaccsarnok emeletén, a virágpiacon. A közelgő pedagógusnap alkalmából tettünk egy kört az illatozó vázák között, megnéztük, milyen az idei kínálat, a hazai, vagy inkább a Hollandiából importált virágok uralják-e a standokat.

– Egy héten kétszer kapunk virágot, hiába adunk le megrendelést, nem mindig az érkezik, amit kértünk, tegnap három helyről szedtem össze az itt látható virágokat, köztük a krizantémot és az orchideát. Az utóbbi nagyon különleges, ez az első virágázása, ezért nagyobb a szirma, mint a megszokott – mutatta áruját Gyöngyi, aki immár 35 éve kereskedik virágokkal. Hozzátette: – Franciaországban most lesz anyák napja, ezért kevesebb virág jut nekünk Hollandiából – mutatott rá az árus.

Fotó: Molnár Péter

Gyöngyi standján természetesen magyar virágok is megtalálhatók: búzavirág, kála, gerbera és astro is. A magyar rózsa szála most még 600 forintba kerül, de elmondása szerint a jövő héten már olcsóbb lesz.

– Az osztályfőnöknek mindenki mást rendel: orchideát, fürtös orchideát, esetleg nagy csokrot – mutatott rá a virágárus.

Termelőktől veszik

Rozika standján is sorakoznak a színesebbnél színesebb csokrok és vágott virágok. A néhány szálas, standard virágcsokrok árai 1500 és 2 ezer forint között mozognak.

– Nem nagyon változtak az árak, mi nem vesszük észre a pedagógusnapot. A csokraink gyönyörűek, tavasziasak, minden színáranyalat megtalálható benne, imádom is kötni őket. Szigetszentmiklósra járunk virágért, nem a debreceni nagykerből szerezzük be, így az áraik is jelentősen alacsonyabbak – tudatta a virágárus. Így folytatta: – Termelőktől is előszeretettel vásárolunk, ezek mind magyarok – mutatott a vázákban és vödrökben sorakozó vágott virágokra. A liziantusz szála 500 forint, a bazsarózsa 300, a gerbera és a fürtös szegfű 150 forintba kerül. Tulipánból már csak a holland van 250 forintért, a magyar már elnyílott. A nagyfejű, ecuadori rózsa szála 500 forintba kerül, de kapunk vörös vagy sárga rózsát 300 forintért is. A kála és a flamingó virág azonban már jóval drágább.

Fotó: Molnár Péter

Meg kell szokni

– Egy kicsit visszaesett a forgalom, hogy ide feltettek minket a csarnokba. Korábban lent voltunk, de a palántásokat tették a helyünkre, a vevőknek is meg kell szokniuk, hogy ide fel kell jönni. Szerettünk volna kimenni, hiszen a szabadban a levegő is másabb, a friss levegőn a virágoknak is jobb lenne. A kialakult helyzet miatt az anyák napja sem volt igazán jó nekünk, hiszen a korlátozások miatt délelőtt 9 óráig jöhettek be a fiatalok – mondta el Rozika.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában