fotókkal

2020.06.27. 16:15

Pap- és diakónusszentelést tartottak a Megtestesülés-templomban

Az egyházmegye védőszentjére, Szent Lászlóra emlékeztek, emellett pap- és krizmaszentelést ünnepeltek.

Fotó: Matey István

– Várakozással teltek az elmúlt hetek a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyében – közölte a Napló megkeresésére Kovács Ágnes sajtóreferens. Hosszú idő után az első nagyobb, mintegy ötszáz fős nyilvánosság részvételével hármas ünnepet ült az egyházmegye szombaton, a Megtestesülés-templomban.

Bepótolt krizmaszentelés

– Az esemény három ünnepet foglal magába. Egyrészt László-nap alkalmából megemlékeztünk Szent László királyról, aki egyházmegyénk védőszentje. Emellett Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök áldozópappá szentelt két diakónust, a paszabi Máté Pétert és a mezőladányi Szidor Jánost, valamint diakónussá a kisvárdai Halász István akolitust. A hívek tanúi lehettek a papszentelés különböző mozzanatainak. Ezek közül a legfontosabb a kézrátétel, amikor a püspök a papi hivatáshoz a hatalmat úgy adja meg, hogy a kezeit a papok fejére teszi – fejtette ki Kovács Ágnes. Emellett a korábban elhalasztott nagycsütörtöki olaj- és krizmaszentelés szertartására is sor került. – A felszentelt krizmával az újonnan szenteltek kezét szokták megkenni olajjal, lefoglalva azt Istennek az áldozatbemutatásra. A keresztelendők és a betegek olaját pedig a keresztelésekkor, illetve a betegek szentségének kiszolgáltatásakor alkalmazzák. A megyés püspök megszentelte a keresztelendők, a betegek olaját, valamint a krizmát, és papjai megújították a szentelésükkor tett fogadalmukat – ismertette a programot Kovács Ágnes.

Mint kifejtette, sokáig bizonytalan volt, hogy a pandémiás helyzet miatt végül megtarthatják-e a szombati ünnepséget. – Volt bennünk egy kis aggodalom, hogy elférünk-e a Megtestesülés-templomban, hiszen nagy várakozás övezte az eseményt. Végül minden jól alakult, és nagy öröm, hogy a hívek ilyen nagy számban jelentek meg – tette hozzá Kovács Ágnes.

SzG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában