egységben a nemzet

2020.06.06. 10:27

Őrlánggal és emlékfutással emlékeztek Trianonra Nyíradonyban

A Harangi Imre Rendezvénycsarnok előtt is fellobbant csütörtökön este a nemzeti összetartozásunkat jelképező tűz, mely több ezer magyar településen gyúlt ki a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.

Fotó: Molnár Csilla

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyén harangzúgással vette kezdetét a városi ünnepség. Papp Miklós görögkatolikus parókus vezetésével együtt mondták az ünneplők a Miatyánk kezdetű imádságot. A trianoni eseményekre Tasó László országgyűlési képviselő emlékezett, s felhívta a figyelmet magyar nemzetünk megerősödésére. – Abban a reményben kezdjünk hozzá a következő száz évhez, hogy mind a trianoni döntésre, mind ránk is emlékezni fognak utódaink – mondta a képviselő.

Bódis Gábor, Rozsáyi Márk, Cserjési Beatrix előadásában Hiszek egy hazában címmel a Mandala Dalszínház produkcióját élvezhette a nagyérdemű. Tasó Béla polgármester beszédében kiemelte, hogy nemzetünket nem az országának a területe, hanem a szellemisége tette mindig naggyá, így volt képes arra, hogy a részekre szakítottsága ellenére is újra és újra egységbe tudta hívni a magyarságot. Az emlékezés virágainak elhelyezése után 1 órával a Kisliget Néptáncegyüttes járta a táncot a máglya körül, melyet a város első embere lobbantott lángra, csatlakozva ezzel az „Őrtüzek a nemzetért” kezdeményezéshez. Végezetül a Harangi Imre Olimpiai Barátikör vezetője, Csiszár Antal, irányításával a 17. Harangi Imre emlékfutáson egy lelkes futó csapat vitt koszorút és fáklyás lángot az őrtűzből Harangi Imre szülőházáig.

MCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában