hullott a lomb

2020.06.22. 20:00

Nem egészen úgy sikerült a gallyazás, ahogy a lakók szerették volna

„Szakszerűtlenül, alap kertészeti ismereteket nélkülözve, barbár, vandál módon vagdosták össze a fákat.”

Fotó: Polgármesteri hivatal

Ekképpen minősítette Egyeken az áramszolgáltató megbízásából a napokban végzett gallyazási munkálatot Miluczky Attila polgármester. A Napló tőle tudta meg, hogy az E.ON minden évben kiadja egy alvállalkozónak a légvezetékek alatti fák lombkorona korrekcióját. A munka az idén „teljesedett ki” azzal, hogy sok helyen szó szerint eltüntették a fák teljes lombkoronáját. Gyakorlatilag csak a fák törzse maradt meg, így a növény életképtelenné válik, illetve az utcák elképesztő látványt nyújtanak.

Fotó: Polgármesteri hivatal

Visszapattant a rendőrségről

A faluvezető a káros hatások között említette azt is, hogy hitevesztetté válhatnak azok az emberek, akik a szép és egészséges környezetük megteremtése érdekében telkük utcafronti részén is nevelték a fákat, a favágók pedig néhány perc alatt lenullázták sok év munkájának eredményét.

Fotó: Polgármesteri hivatal

Miluczky Attila leszögezte: – Ezt a munkát nem lehet jól elvégezni, mert bármennyit is levágnak egy élő zöld fából, az egyszerűen fájdalmas. Tavaly és tavaly előtt talán azért nem volt ebből akkora felháborodás, mert ezt a munkát nem a vegetációs időszakban végezték. Vélelmezem, a koronavírus-helyzetben az E.ON később kötötte meg az alvállalkozóval a szerződést, feltorlódtak a munkák, télen nem vágták a gallyakat, most meg kapkodva és elhamarkodva nekiestek, hogy bepótolják az elmaradt munkálatokat. A lakosoknak egyébként tudniuk kellene, hogy a légvezeték körül védőtávolságot kell tartani. Ezt a lombkorona alakításával maguk is el tudnák érni. Egyesek meg is teszik a településen.

Soltész Gábor önkormányzati képviselő a lakosok nevében jogi lépésekkel is megpróbálkozott. A rendőrségen videókkal, fényképekkel támasztotta alá az egyekiek panaszát. – A bejelentésem után két órával azzal hívtak vissza a rendőrségtől, hogy sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt. Javasolták, az E.ON felé forduljanak polgári jogi perrendtartás keretében, és a szolgáltatóval igyekezzenek megegyezni. Ha ez nem sikerül, indítsanak kártérítési pert – részletezte a képviselő.

Lakossági panaszra jöttek

Egyeken azért volt szükség a gallyazásra, mert üzemzavart, áramszünetet okoztak a vezetékek közé nőtt faágak, emiatt lakossági panaszok, bejelentések is érkeztek. Nem előre tervezett munkálatokról volt szó, hanem hibaelhárításról, egy fennálló áramszünet okának megszüntetéséről. Az elmúlt napokban a gallyazási munkák a Hunyadi, a Tisza, a Fő, az Eötvös, a Dózsa György és a Széchenyi utcát érintették – válaszolta megkeresésünkre az E.ON, majd részletezte, hogy a gallyazás kiemelten fontos a hálózatuk biztonságos üzemeltetése érdekében. Amikor a fák, faágak túl közel vannak a vezetékekhez, akkor főként szeles, viharos időben a vezetékekhez csapódnak, ezzel zárlatot, áramszünetet okozhatnak. A szabályok szerint ennek elkerülésére a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak (önkormányzatoknak vagy magánszemélyeknek) kell rendszeresen gondoznia. Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON szerződött vállalkozóval végezteti el a gallyazást. Válaszukban hangsúlyozták: az élet- és vagyonbiztonság feltételeinek megteremtése a vállalat kötelessége. Ez történt Egyeken is.

Fotó: Polgármesteri hivatal

Szabályozás alapján

A szolgáltató arról is tájékoztatott, hogy a gallyazás biztonságos elvégzése érdekében, annak idejére áramtalanítja az adott vezetékszakaszt. A fák biztonsági övezete a vezeték feszültségszintjétől függően 1-3 méter. A beavatkozást úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve, a biztonsági övezet a következő gallyazáskor még minimálisan az előírt méretű legyen. A munkálat célja, hogy a növényzet a villamos hálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, ne legyen hozzá veszélyesen közel. A közterületen lévő fák gallyazása a vonatkozó szabályozás alapján történik. Az eltávolított növények a terület tulajdonosát illetik. Egyeken az önkormányzat a tulajdonos, a megállapodás alapján ő gondoskodik a levágott ágak eltávolításáról. A fakivágás költségeinek elszámolása a vállalkozóval megkötött keretszerződés alapján történik.

Ütemezetten igyekeznek

A gallyazás alapvetően az ingatlantulajdonosok feladata, az E.ON csak akkor végezteti el a munkát, ha ők nem teszik meg, mégpedig a megbízott alvállalkozói ütemterv alapján. Az ütemezés során próbálják figyelembe venni a vegetációs időszakra vonatkozó előírásokat is, de ha egy fa veszélyesen közel nő a vezetékekhez, akkor biztonsági okokból a lehető leghamarabb el kell végezni. Amennyiben a munkavégzés természetvédelmileg kiemelt minősítésű területet érint, akkor az illetékes természetvédelmi hatóság állásfoglalása, megkeresése szükséges. Az ütemezett gallyazások megkezdése előtt az alvállalkozónak meg kell keresni az érintett település jegyzőjét, vele egyeztetni és esetleges kéréseit betartani.

Kovács Zsolt

Gallyazás a következő hetekben

  • Debrecenben Kerekestelep
  • Debrecen-Bihari kert
  • Debrecen-Pallag
  • Hajdúsámson
  • Hajdúsámson-Sámsonkert
  • Hajdúszoboszló
  • Újszentmargita
  • Tiszacsege
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában