kivonul a lada

2020.06.17. 14:45

Lezárult egy autós korszak

Bizonytalan időre felfüggeszti új autói forgalmazását az Európai Unióban a Lada.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Idén kerek évfordulóhoz érkezett a Lada. A márka első autói fél évszázaddal ezelőtt gurultak le a gyártószalagról. A jubileumi ünneplés helyett azonban szomorú hír látott napvilágot a céggel kapcsolatban: közölték, kivonulnak az európai piacról.

Az AvtoVaz többségi tulajdonosa, a Renault–Nissan–Mitsubishi Szövetség döntése értelmében befejezi a Lada típusú személygépjárművel európai importját. A márka a raktárkészlet utolsó darabjainak értékesítése után nem árul új autókat a kontinensen.

Öt év után távoznak

A hírt a Naplónak a Lada Hungary Kft. sajtóközleményben erősítette meg. A közlemény szerint a szövetség globális stratégiájának kialakításakor eldőlt, hogy a márka modelljeit nem európai forgalmazásra szánja. Ennek következtében a gyár az Európai emissziós normáknak megfelelő modellek gyártását leállította, így megszüntetve az európai import lehetőségét is.

Az AvtoVaz 2015-ben kezdett Magyarországon értékesíteni, a Vesta megjelenésével közel egy időben. A közlemény szerint az elmúlt évek során négyezer Lada típusú autó talált gazdára hazánkban. Habár új autót bizonytalan ideig nem forgalmaz a márka itthon, a szerviz-, alkatrész- és garanciális tevékenység továbbra is elérhető lesz a tulajdonosok számára az országos márkaszerviz-hálózaton keresztül.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában