válaszolt a polgármesteri hivatal

2020.06.08. 14:00

Kivághatom-e a „saját” fámat?

Kötelezhetik a tulajdonost, hogy gondoskodjon a portáján lévő növények fenntartásáról.

NE

Fotó: Napló-archív

Az elmúlt időszakban több olvasónk megkereste lapunkat azzal kapcsolatban, hogy a cívisvárosban van-e bármilyen szabályzat arra vonatkozóan, hogy a közterületeken, illetve magánterületen álló fákat kinek a kötelessége gondozni, valamint kinek a hatásköre eltávolítani, kivágni.

Engedélyhez köthetik

Sokan azt gondolhatják, hogy a saját kertjükben álló fákkal úgy rendelkeznek, ahogyan szeretnének, pedig ez nem minden településre igaz. Az elmúlt időszakban több hírportálon megjelent, hogy a magánterületen álló növényzettel kapcsolatban a helyi önkormányzat is rendelkezhet, engedélyhez kötheti a kivágást.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a helyi polgármesteri hivatalt, ahol többek között azt közölték, Debrecen városában a magánterületen lévő fák kivágásához nem szükséges jegyzői engedély.

„A közterületen lévő, egyéb jogszabályok által nem érintett, fás szárú növények kivágásának engedélyezését és a pótlásra való kötelezést a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet szabályozza. A rendelet a fákra, cserjékre (vagyis egyszerűbben a fás szárú növényekre) terjed ki. A közterületen lévő fás szárú növény kivágását az annak helye szerint illetékes jegyző engedélyezi”

– tudatta a debreceni polgármesteri hivatal.

Víz- és tápanyag-utánpótlás

Mint részletezték, Debrecen jegyzője jelenleg a magánterületen lévő fák esetében azok kezelése, fenntartása és szükség szerinti pótlása vonatkozásában azon rendelet alapján járhat el, mely szerint a használót kötelezheti, hogy gondoskodjon az ingatlanon lévő fás szárú növények fenntartásáról, továbbá az adott faj tulajdonságainak megfelelő szakszerű kezeléséről: így különösen víz- és tápanyag-utánpótlásról, metszésről, növény­egészségügyi beavatkozásról, valamint szükség szerinti pótlásáról, illetve gondoskodjon az ingatlanán lévő fás szárú növények emberi életet, egészséget veszélyeztető részeinek eltávolításáról.

Büntetés kiszabása

Megtudtuk, amennyiben magánterületen helyi jelentőségű védett fa található, akkor a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről szóló önkormányzati rendelet (Természetvédelmi kezelési terv) az irányadó.

– A Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése által hozott, a város közterületének tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről szóló önkormányzati rendeletének hatálya is csak az önkormányzat közigazgatási területén lévő közterületekre terjed ki. A fentiek alapján Debrecen városában a magánterületen lévő fák kivágásához nem kell jegyzői engedély, büntetés kiszabása, ültetési kötelezés e téren értelemszerűen nem történt – összegezte a debreceni polgármesteri hivatal a válaszban.

NE

Borítókép: a Csillag utcában nemrég számos közterületi fát eltávolítottak, majd újakat ültettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában