rendhagyó formában

2020.06.23. 08:00

Jön a 25. Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Verseny

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezése által létrejött versenyt – a jelenlegi helyzetre való tekintettel – ezúttal online formában bonyolítják le.

Fotó: Vöröskereszt-archív

A vetélkedőre való felkészülés és maga a megmérettetés valóban kedvet ébreszt a kisbabával való foglalkozás iránt.

– A megpróbáltatás célja, hogy a családi életre és az egészséges életmódra neveljen, emellett motiválja az ifjúsági korosztályba tartozókat a csecsemőgondozás megtanulására, hogy a fiatalok segíteni tudjanak szükség esetén, és természetesen a későbbiekben anyaként már rutinosak legyenek – nyilatkozta a Naplónak Piros Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének kommunikációs referense.

„Alapvetően a szemléletre is hatni szeretnénk, célunk, hogy a gyermekvállalás a fiatalok jövőképének része legyen”

– tette hozzá.

Tapasztalatszerzés

A versengés mindent háttérbe helyezve, a figyelmet az ügyre és a rendezvény rangjára irányítja, emellett jó hangulatot teremt. – Megnyugtatóan hat a résztvevőkre a felkészülés után, hogy értenek a kisded- és csecsemőgondozáshoz, így ha valamilyen okból kifolyólag kisgyermeket kell ellátniuk, tudják, hogyan fogják meg, felismerik a szükségleteit, és képesek ellátni – ismertette Piros Éva. – Végül a gyermekvállalással kapcsolatos szorongásaik is elmúlnak, oldódnak, sőt kedvet kapnak a családalapításhoz. A gyakorlatszerzés mellett, nyerni is nagy érdem, komoly visszajelzés a szakmai zsűri által ellenőrzött elméleti és gyakorlati tudásról. A diákok és iskoláik nagyon büszkék az eredményekre – folytatta. – Oklevelet, emléklapot, az országos döntőben kupát vehetnek át a nyertesek, és minden évben igyekeznek a szervezők ajándékcsomagot adni mindezek mellé a győzteseknek – tette hozzá.

Legfőbb érdeklődők a gyerekek

A jelentkezők korosztálya megyénkben évről évre változik, de többségében általános és középiskolások csatlakoznak. – A jelentkezési korhatár 25 év, ha lenne rá igény, hirdetnénk meg versenyt idősebbek részére is, de a tapasztalatok alapján nincs rá érdeklődés – adott tájékoztatást a kommunikációs referens.

– Az általános iskolás diákok ugyanazt a szakmai tudást kapják meg, mint a tőlük idősebbek, hiszen ezeket az ismereteket bárki el tudja sajátítani, és a szellemi-lelki-fizikai érettség is megfelelő hozzá, csupán az elbírás különbözik a korosztályok tekintetében – magyarázta. – A való életben a sokgyermekes családokban is segítenek a fiatal gyerekek kisebb testvéreik ellátásában, de olyanra is volt már példa, hogy részt vettek olyan diákok a versenyen, akiknek a próbatétel után ugyan, de még fiatalon született gyermekük, kortársaiknál jóval hamarabb – fejtette ki.

Nehézségek

Idén, mivel online zajlik a verseny, a csoportos jelentkezés helyett, csakis egyénileg lehet nevezni. – A járványhelyzet miatt néhány módosításra volt szükség, így ezek miatt elmarad a személyes találkozás építő hatása, a diákok közötti ismerkedés – emelte ki Piros Éva. – Az első fordulóban a gyerekek elméleti tudását mérjük fel egy internetes teszt segítségével, a későbbiekben szükségük lesz az okostelefonjukra és a kreativitásukra, hiszen gyakorlati feladatok várnak majd rájuk. A három forduló eddig fürdetés, öltöztetés, etetés volt, két elméleti körrel egybekötve – ismertette. – Az online kommunikáció korunkban fiatalos megoldásnak számít, a diákok szeretik, rugalmasan kezelik technikailag. Ráadásul a webes versenynek köszönhetően, idén sem vész kárba a kitartó készülésük a versenyre – tette hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában