Előterjesztések

2020.06.25. 08:24

Ingatlanügyek is a közgyűlés előtt

Ingyenes tulajdonba adás is szerepel az előterjesztések között.

20200617 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A BHS Trans Kft. új logisztikai központjának alapkőletétele Debrecen határában, a déli ipari parkban. képen: Papp László Debrecen polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Herbszt Gábor, a BHS Trans Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: Matey István

Többek közt Debrecen 2030-ig szóló városfejlesztési stratégiája és a városüzemeltetési koncepció kerül az önkormányzat képviselő-testülete elé ma, amikor a koronavírus-járvány miatti kihagyás után először ülésezik a közgyűlés. Tájékoztatást ad Papp László polgármester a veszélyhelyzet alatt a közgyűlés feladat- és hatáskörében meghozott határozatairól is.

Bővítenék az óvodát

Több, ingatlanügyekkel kapcsolatos előterjesztés is a testület elé kerül. Így kiemelt fejlesztési területté nyilváníthatják a Piac utca – Kossuth utca – Liszt Ferenc utca – Csapó utca által határolt területrészt, ezzel meggyorsítva a – Dósa nádor téren megszűnt parkolók pótlására készülő – Sas utcai mélygarázs, valamint az ugyanitt építendő inkubátorház létesítését.

Szavaznak a képviselők arról, hogy a Tímár u. 10. szám alatti ingatlant ingyenesen a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonába adják. A kétezer négyzetméter nagyságú, épületből és a hozzá tartozó udvarból álló ingatlanon az egyház óvodát működtet; azt 2004-ben térítésmentesen, határozatlan időre használatba kapta az önkormányzattól. A megnövekedett igények kielégítése érdekében bővíteni szeretné az óvoda épületét, ehhez megvásárolta a szomszédos ingatlant. A kettőt a beruházás érdekében össze kell vonni, azonban ehhez rendezni kell a tulajdonviszonyokat. Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy tulajdonjogért cserébe az egyház az ingatlant 15 évig nem idegenítheti el, a juttatás céljának megfelelően köteles hasznosítani, állagát megóvni, s erről évente be kell számolnia a közgyűlésnek.

Felújítást terveznek

Módosíthatja a közgyűlés azt a szerződést, melyet a Hit Gyülekezetével kötött egy ingatlan ingyenes hasznosításba adásáról. 2019-től a Piac u. 28/A szám alatti épületet közfeladat – kulturális szolgáltatás, közművelődési tevékenység támogatása, ifjúsági ügyek stb. – ellátása céljából kapta meg a Hit Gyülekezete, azzal a feltétellel, hogy az ingatlan fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettség őt terheli. Az egyház most nagyszabású felújítást tervez 40-50 millió forint értékben önerőből, és azt kérte, hogy a korábbi határozatlan időtartammal szemben 15 év legyen meghatározva a szerződésben, ami annak letelte után további 5 évvel meghosszabbítható.

A Cívis Szociális Étkezési Központ most kaphat ingatlant ingyenes használatba. Egy idén áprilisi döntés alapján 10 ezer rászorulónak biztosít népkonyha-szolgáltatást a szervezet, erről határozatlan idejű szerződést kötött az önkormányzattal, s ehhez jelenleg 13, az ellátottak számára nyitva álló helyiséget használ, de továbbiakra van szüksége. Az előterjesztés szerint egy István úti „kivett szociális intézet” és egy Debrecen-Nagycserén lévő „kivett orvosi rendelő” ingatlant kaphat meg, valamint a Derék u. 106. szám mellett lévő hőközpont földszinti részét, amit felújítana.

Versengő értékesítés

A Déli Gazdasági Övezet fejlesztése érdekében hét ingatlanegyüttes értékesítése is megtörténhet. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt., mint a szóban forgó ingatlanokkal szomszédos ingatlanok tulajdonosa, megvásárlási szándékát jelezte az önkormányzat felé. Az ingatlanforgalmi szakértők az ingatlanok forgalmi értékét összesen 440 millió 138 ezer 753 forint összegben állapították meg. Az ingatlanok mezőgazdasági művelésből történő kivonása folyamatban van.

Az önkormányzat a területet együttesen, versengő ajánlatkérés útján értékesítse azzal, hogy az eljárásban a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Cívis Ház Zrt. vegyen részt – javasolja az előterjesztés, megjegyezve, hogy az államot elővásárlási jog illeti meg.

Igazítanak a pótlékokon

Az óvodapedagógus életpálya vonzóvá tétele érdekében tavaly az önkormányzat megemelte a fenntartásában működő óvodákban az intézményvezetők pótlékának mértékét. A kormány egy idei rendelettel módosította a pedagógusok illetményrendszerének szabályait, az intézmény gyermeklétszámától függően rögzítve az intézményvezetői pótlék mértékét. Ehhez hozzá kell igazítani a debreceni pótlékok összegét is. Az előterjesztés elfogadásával a pótlék összege 19 óvodavezető esetében növekszik, 11 óvodavezetőnél nem változik, 3 intézményvezető esetében csökken, de illetményük emiatt nem lesz kevesebb, mert egy bizonyos ágazati szakmai pótlékra jogosultak.

SzT

Borítókép: Egy új logisztikai központ alapkövét a napokban tették le a Déli Gazdasági Övezetben (balról jobbra: Papp László polgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Herbszt Gábor és Blága Zsolt a cég képviseletében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában