Nyilatkozott a polgármester

2020.06.29. 20:14

Hajdúsámsonban teljes lett az egészségügyi ellátás

Okafogyottá vált a légimentő bázis, nem épül meg az egykor áhított létesítmény.

Fotó: Napló-archív

Ez a rövid summázata Antal Szabolcs hajdúsámsoni polgármester válaszának, akitől afelől érdeklődtünk, hogy a már régen tervezett mentőhelikopter-bázist átadják-e, és ha igen, akkor az mikorra várható.

Nincs alkalmas terület

Menjünk azonban sorra az eseményeken. A lakosságszámban gyorsan gyarapodó város akkori vezetői szerették volna javítani a sámsoniak egészségügyi ellátásának színvonalát. Ehhez akkor remek lehetőségnek tűnt a debreceni légimentő bázis vidékre helyezésének terve. A helyszín pedig jónak mutatkozott a megyeszékhely mellett lévő kisvárosban.

– 2013-ban nem megfelelő helyszínválasztás történt a településen. Az akkori döntés, megkötött szerződés értelmében az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2016-ig meg kellett volna valósítania a bázist. Ez azonban nem történt meg – kezdi a történetet Antal Szabolcs polgármester, majd részletezi. – 2013-ban a kijelölt helyszín nem a legmegfelelőbb volt, hiszen a családi házas lakóövezettől 100-200 méterre épült volna meg.

„A lakosság még aláírásgyűjtésbe is kezdett azért, hogy a vélhetően hangos, zajos egészségügyi központ ne ott épüljön. Azóta ez a terület még jobban beépült. Tehát több szempontból is alkalmatlan az a terület arra, hogy itt légimentő bázist alakítsanak ki.”

– Már csak azért is, mert ha szétnézünk az országban, láthatjuk, hogy Miskolcon a miskolci repülőtéren van, Budaörsön a budaörsi repülőtéren, Debrecenben is a repülőtéren kapott helyet. Nem tudjuk, hogy hol fogják a helyét kialakítani. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem találtunk alkalmas helyet Sámsonban. Megnéztük a településen, és olyan önkormányzati területet, amely légi közlekedési szempontból alkalmas lenne, a lakóövezetet nem zavarná, egyszerűen nem találtunk.

Mindig van orvos

Időközben sokat javult Hajdúsámson egészségügyi ellátása azzal, hogy 2015-ben az Országos Mentőszolgálat mentési pontja kapott helyet a városban egy rohamkocsival, egy mentőautóval, tehát a sürgősségi orvosi ellátással a város egészségügy-ellátó rendszere mondhatni teljes. A polgármester hangsúlyozta, hogy az idő meghaladta a 2013-as állapotot, hiszen a mentési pont létrehozásával teljes lett Hajdúsámson egészségügyi ellátása.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában