nem keseregtek a kertbarát körök

2020.06.19. 21:39

A kert nem bánta a karantént

A Józsai Kertbarát Kör saját fogyasztásra termel, míg a debreceniek a díszkertek mellett voksolnak.

Fotó: Kiss Annamarie

A vírushelyzet befolyásolta a kertbarátkörök zavartalan működését is, ám egy percig sem búslakodtak. Személyes találkozóik és kiállításaik elmaradtak, s emiatt az otthoni kerti munkák nagyobb teret kaptak. – Mindannyian éreztük a negatív hatását annak, hogy nem tudtunk találkozni egymással, azonban pozitív vetülete is volt, hiszen a kora tavaszi ház körüli munkákkal mindenki utolérte magát.

„Folyamatos kapcsolatban álltunk mind a saját körünk tagjaival, mind más kertbarátokkal, s mint növényvédő, rendszeresen a zöld élővilág ápolásával kapcsolatos tanácsokkal láttam el másokat”

– nyilatkozta dr. Sápi Levente, a Debrecenben található Csapókerti Kertbarát Kör vezetője.

Juráskó István, aki a Józsai Kertbarát Kör irányítója, hasonlóan vélekedett a témáról. – Kirándulások és kiállítások maradtak el, amelyeket már év elején elterveztünk, így a porták körüli munkák előnyt élveztek, a kertek fejlődtek – mondta István. A vírushelyzet ideje alatt a debreceniek és a józsaiak is a szabályokat betartva online és telefonos formában tartották a kapcsolatot egymással, személyesen nem találkoztak.

Barátságok szövődnek

Dr. Sápi Levente, a Csapókerti Kertbarát Kör vezetője | Fotó: dr. Sápi Levente-archív

A kertbaráti társaságok nemcsak a szenvedélynek hódolást támogatják, de nagyban segítik a kapcsolatok építését is. – Az összejöveteleket – amelyek körünk részeseinek szólnak – mindig egy előadással kezdjük, amit a tagjaink tartanak, ahhoz kapcsolódóan, amihez értenek, legyen szó borkészítésről vagy pálinkafőzésről. A program része továbbá, hogy megkínáljuk egymást a saját munkánk által előállított termékekkel, legtöbbször a különböző gyümölcsökből főzött lekvárokkal – mondta Sápi Levente. – Amennyiben más kertbaráti körrel találkozunk, bemutatjuk eddigi munkáinkat, elért sikereinket, és tapasztalatokat cserélünk, főzéssel egybekötve – fűzte hozzá. A józsai körben is hasonlóan telnek a programok, minden összejövetelnek megvan az aktualitása, amelyet termékkészítéssel vagy kerttel kapcsolatos előadásokkal kötnek egybe. – Minden alkalommal eszünk, iszunk, beszélgetünk – mondta István. A debreceni kör 38 állandó taggal büszkélkedhet, míg a józsai 20-szal.

Jövőbeli remények

A rengeteg elmaradt esemény, kirándulás és programok után is reménykedve tekintenek az elkövetkezendő időszakra, bízva abban, hogy a korlátozások feloldása után ismét tudják egymás társaságát élvezni. – Szeretnénk bekapcsolódni a megyei kertbarátkör által rendezett eseményekbe, illetve palántákat ültetni a nyár folyamán, amelyeket mindig kollektívan vásárolunk. Mivel a Szedd magad! esemény is elmaradt, így júliusban szeretnénk már az első rendezvényen részt venni, ami az aratónap lesz – mondta a debreceni csoport vezetője. – Természetesen minden szabályt betartva, ami a maszkok viselésére vonatkozik – egészítette ki. – Sajnos számunkra még képlékeny, hogy melyik lesz a következő rendezvény, amin meg tudunk jelenni, de ha bekövetkeznek a számításaink, akkor a szüreti napon ősszel már jelen leszünk – részletezte István.

Színes társaság alakult

Különféle életkorú és végzettségű emberek a tagjai mindkét társaságnak, akik élvezik az együtt töltött időt. – A debreceni és a józsai kertbarátkör két különböző, mégis a legszorosabb kapcsolatban álló csoportok közé tartoznak – nyilatkozta a Naplónak István és Levente is. – Az érdeklődési kör mindenkinél ugyanaz: a kerti munka. Végzettséget tekintve vegyes a társaság, megtalálható nálunk agrármérnök, kémikus és ügyvéd is. Kevés a fiatal, többségében nyugdíjas korosztályúak – ismertette a debreceni kör vezetője.

„Megtalálható nálunk a felsőfokú végzettségű személyektől kezdve, nyolc általánossal rendelkező ember is. Az érdeklődési kört meghatározva, mindenki mozgatórugója a mezőgazdaság”

– közölte Juráskó István.

Vámosi Kira

Borítókép: Juráskó István, a Józsai Kertbarát Kör elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában