Fotókkal

2020.05.18. 14:56

Születésnapi performansz a belvárosban

Különleges meglepetéssel köszöntötték dr. Tóthné Rozsályi Juditot, a Debreceni Majorette Együttes művészeti vezetőjét, a debreceni táncosok és mazsorettesek „Jutka nénijét”.

Fotó: Matey István

Az együttes felnőtt csoportja, valamint táncpedagógusaik gyönyörű produkciókkal kedveskedtek az ünnepeltnek szombat délután, miután „kicsalogatták” Piac utcai otthonából.

Fotó: Matey István

Kohéziós erő

Dr. Tóthné Rozsályi Judit 1980-ban alapította az együttest, akkoriban a Debreceni Táncklub vezetőjeként, valamint a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola testnevelőjeként tevékenykedett, így az első csoport a táncosokból és a tehetséges kodályos lányokból kovácsolódott össze. Az elismert táncpedagógus művészeti vezetőként mindmáig részt vesz az együttes munkájában, az oktatói feladatokat pedig két unokahúga, Jónásné Bacsó Mónika és Kissné Szabó Beatrix látja el. Az alapító szellemisége az együttes gazdag múltját és jelenét egyaránt áthatja, mi több, összetartja az egész hazai mazsorett-társadalmat: az országban működő együttesek mindegyike az alapján működik, amit ő kidolgozott. Számos akkreditált tanfolyam fűződik a nevéhez, valamint összefogja a magyarországi mazsorettfesztiválokat és továbbképzéseket. Nem véletlen tehát, hogy 2018-ban életműdíjat kapott a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségtől.

A legkedvesebb ajándék

A felnőtt csoport mazsorettjei sokéves rutinjuk és az internet segítségével látványos produkciókat állítottak össze, és születésnapja alkalmából utcai performansszal szereztek örömet a műfaj hazai példaképének. Az előadott koreográfiák egyikét még maga Jutka néni készítette, így igazán kivételes ajándéknak számított. A másik, szalaggal előadott számot tavaly láthatta a nagyérdemű a Virágkarneválon, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, a Boldog születésnapot című dal eléneklése sem maradt el. Dr. Tóthné Rozsályi Judit meghatott mosollyal fogadta az előadást. Az elmúlt évtizedek során a közönség örömére megannyi bámulatos koreográfiát dolgozott ki, ám most fordult a kocka, ezúttal ő gyönyörködhetett tanítványaiban.

Várva várt folytatás

A születésnap remek alkalmat nyújtott, hogy a koronavírus-járvány okozta kéthónapos kényszerszünet után végre újra láthassák egymást a mazsorettesek. Bár az elmúlt hetekben csak virtuálisan találkozhattak, ez idő alatt sem ültek tétlenül: csoportos foglalkozások helyett online órákon gyakorolhatott tovább az együttes apraja-nagyja. A felnőtt csoport lányai karanténvideókkal mutatták be a közösségi oldalakon, hogy miként zajlik az otthoni munka.

A kellő óvintézkedések betartása mellett május 18-ától a Debreceni Majorette Együttes csoportjai visszatérnek a táncterembe. Az elmúlt időszakban számos fellépésük, megmérettetésük elmaradt, többek között az XXIV. és XXV. Országos Debreceni Mazsorett Fesztivál, ahová az együttes tizenöt csoportján kívül még húsz másik csoportot vártak. Ennek ellenére nem keseregnek, ahogy azt Jónásné Bacsó Mónika táncpedagógus megfogalmazta, most már csak előre tekintenek, és teljes erőbedobással készülnek az idei Virágkarneválra, majd ősszel az együttes negyvenéves jubileumának méltó megünneplésére.

Tari Nóra

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában