Parkosítanak is

2020.05.14. 10:19

Kívül-belül megújul a Sesztina-villa

A Debreceni Egyetem nemzetközi képzési programjai és a nemzetközi kapcsolatok adminisztratív központja kap helyet az épületben.

Fotó: Napló-archívum

Az egykori bölcsőde épületét saját forrásból újítja fel az egyetem 187 millió forintból. A munkálatok heteken belül megkezdődnek.

A Nagyerdei körúton álló klasszicizáló eklektikus stílusú nyaralóvillát Sesztina Jenő mecénás, vállalkozó építette 1897-ben Tóth István tervei alapján. 1928-ban téli-nyári szállássá alakították és kibővítették. A II. világháború idején a Sesztina házaspár a nagyerdei villában húzódott meg, és tragikus körülmények között ott is vesztette életét 1944-ben. Az épület 1947-től a Bartók Béla Népi Kollégiumnak, majd 1948-tól a Bugát Pál Orvostanhallgatói Kollégiumnak adott otthont. 1958-tól van a Debreceni Egyetem illetve jogelődjének kezelésben. Az ötvenes évektől 2012-ig bölcsőde üzemelt a nagyerdei épületben – idézi fel honlapján a cívisvárosi felsőoktatási intézmény.

Az 1975 óta műemléki védelem alatt álló Sesztina-villa jövő tavaszig kívül-belül teljesen megújul. A homlokzat felújítása és az új bejárat kialakítása mellett az első szinten konferenciatermeket, közösségi tereket, a másodikon irodákat alakítanak ki. A most kezdődő munkálatok során kicserélik a teljes elektromos és gépészeti rendszert, felújítják a vizesblokkokat, korszerűsítik, illetve cserélik a nyílászárókat, a padlóburkolatokat. Akadálymentesítik az épületet, és kiépítik a légkondicionáló rendszert. Hamarosan megújul az épület környezete is, a környező zöldterület tereprendezése és parkosítása is a felújítás része. Az épület mellett 11 parkolóhelyet alakítanak ki.

Az épület rekonstrukciójára szerződés szerint nyolc hónapja van a kivitelezőnek.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában