sebességben

2020.05.23. 11:30

Kesztyűben, szájmaszkban indul a harc a jogsiért: újra köröznek a tanulóvezetők Debrecenben

Kesztyű és maszk viselése, rendszeres fertőtlenítés mellett ismét megjelentek a tanulóvezetők az utakon.

Fotó: Matey István

A közelmúltban megérkezett a hivatalos rendelet, mely szerint 7 hét leállást követően újból oktathatnak az autósiskolák. Ugyan még nem állt munkába minden oktató, azonban a többség elővigyázatosan és megfontoltan tanít, illetve vizsgáztat, lehetőséget adva mindenkinek, aki elég elszánt a jogosítvány megszerzésére.

A járvány hatása

Az újonnan jelentkezők választhatnak online vagy tantermi KRESZ-képzések közül. – Azoknak, akik első jogosítványukat kívánják megszerezni, továbbra is a tantermi oktatást ajánlom, viszont a vezetői engedéllyel rendelkezőknek az e-learning tananyagot javaslom – nyilatkozta a Naplónak Hajdú Kristóf, a Koroknai Autósiskola oktatója.

Fotó: Matey István

– A kényszerleállásunk után nem volt lemorzsolódás, változást valószínűleg hosszú távon figyelhetünk majd meg – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy befolyásolta–e a járvány a vezetni tanulók számát. – Számos fenntartásom volt az újrakezdéssel kapcsolatban. Mivel a vírust tünetmentesen is tovább lehet adni, ez arra sarkall, hogy a megfelelő védőfelszerelés nélkül ne álljak munkába – egészítette ki mondandóját.

Korlátozások

Ugyan volán mögé ültek a tanulók, a kormány által kiadott rendelet szerint tartaniuk kell magukat bizonyos szabályokhoz.

„A józan ész megköveteli tőlünk, mi pedig a diákoktól, hogy az oktatásra csak maszkban és kesztyűben, valamint tünetmentes egészségi állapotban jelenjenek meg. Ezenfelül mindenkit megkértünk arra, hogy a lehetséges fertőzések elkerülése végett, hozzanak magukkal saját tollat”

– ismertette az autósiskola alkalmazottja. – A szájmaszk okozza a legnagyobb kényelmetlenséget az oktatás során, egyrészről nehezebben érthető, amit mondunk, a másik kellemetlenség pedig a szemüvegeseket érinti, ugyanis, ha rosszul fed a szájmaszk, könnyen bepárásodhat a lencse – nyilatkozta az oktató.

Fotó: Matey István

– Minden óra után letisztítjuk a vezetőülésből elérhető kezelőszerveket nedves törlőkendővel, valamint a külső ajtónyitó kilincset is – tette hozzá.

Mivel a tanítványok tartják magukat az előírásokhoz, így folyamatosan vehetik a gyakorlati órákat, ami egyre közelebb viszi őket a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez.

Nincs megállás

– Napi négyszer kettő vagy ötször kettő óra a kifizetődő megoldás, ezáltal optimalizálva a diákok előrehaladását. Azt tanácsolom a most kezdőknek, ha van kiszemelt gyakorlati oktató, akivel szeretnék a tanfolyamot elkezdeni, érdemes akár a beiratkozás előtt megkérdezni, hogy mikor és milyen intenzitással tud diákot fogadni – részletezte Hajdú Kristóf, majd tanácsként hozzátette, a vírushelyzettel kapcsolatos szabályokat mindenki tartsa be a vezetési órák folyamán, önmaga és mások védelme érdekében!

Vámosi Kira

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában