együtt egy jó ügyért

2020.05.03. 20:00

Irénke néninek épül az első konténerház Halápon, a Tankcsapda is besegített

A mobil épület létrejöttéhez a debreceni zenekar is hozzájárult.

Fotó: Barkóczi János-archív

Egy nehéz körülmények között élő, idős asszony kapja meg az első konténerházat Halápon, melyet a Dorkász Segélyszervezet és a Halápon a gyermekekért Közhasznú Egyesület együttesen, önkéntesek bevonásával állít fel.

Berekméri Dalma, a halápi egyesület elnöke a Naplónak beszélt a kezdeményezés alap­ötletéről.

– A Dorkász már tavaly Pacon készíttetett egy hasonló házat az egyik ott élő idős hölgynek, akinek sajnálatos módon leégett az ingatlanja. Akkor a segélyszervezet holland alapítója biztosította a konténert, a berendezést, a ház lakhatóvá tételét pedig az önkéntesek végezték. A folyamatba engem is bevontak, és az eredményt látva jeleztem az ötletgazdáknak, hogy Halápon is lenne igény hasonló kezdeményezésekre. A helyi körülményeket megvizsgálva mi is kaptunk egy mobil házat, és elkezdtünk támogatókat gyűjteni a projekthez.

Példátlan összefogás

Az egyesület elnöke hozzátette, rengetegen támogatták az ügyet.

– Pénz nem állt rendelkezésünkre, így adománygyűjtésből és különböző fizikai, valamint anyagi felajánlásokból jött létre a projekt. Kezdetben csak a baráti körömnek szóltam az ötletről, és meglepve tapasztaltam, hogy mennyi embert megérintett a történet. A határon túlról és Budapestről is érkezett segítség. Fontos megemlítenem, hogy ez a konténer mozgatható, így a későbbiekben kiemelhető és áthelyezhető lesz más rászorulók számára. A koronavírus-helyzet miatt sajnos még nem készült el. Burkolási munkálatok és néhány apróság hiányzik még az átadáshoz, de azon vagyunk, hogy új lakója minél hamarabb beköltözhessen.

Segítő Tankok

A házat egy szívműtéten átesett, hetven év fölötti, idős hölgy kapja meg. Irénke néni hosszú ideje, egy lécekből álló melléképületben, nehéz körülmények között élt. Telente a megfagyás veszélye fenyegette, a rendőrök és polgárőrök gyakran látogatták. A halápi egyesület pedig még a helyiség szigetelését is magára vállalta nemrég, ám ez sem jelentett megfelelő megoldást. Az építőanyagokat a felajánlásokból ugyan ki tudták fizetni, a munkálatok befejezéséhez azonban szükség volt még pénzre.

– A hiányzó összeg meglepő helyről érkezett. Lukács László, a Tankcsapda frontembere osztálytársam volt, és már előzetesen is rengeteg halápi táboroztatást támogatott a rászorulók megsegítése céljából.

„A mostani megkeresésemre szintén rábólintva a Tankcsapda évzáró koncertjén – a jegyárusítással egybekötött felajánlások révén – több mint háromszázezer forintot gyűjtöttek össze a projekt befejezéséhez.”

A támogatásukat ezúton is szeretném megköszönni – hangsúlyozta Berekméri Dalma.

Péter Szabolcs

Borítókép: a szervezők és a Tankcsapda tagjai szívesen segítettek Irénke néninek (képünkön balról Berekméri Dalma, Sidlovics Gábor, Lukács László, Sármány Istvánné Irénke, Fejes Tamás és Kiss Ábel Lukács)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában