közmunka, gazdaságélénkítés

2020.05.24. 17:24

Indul az élet Tetétlenen, jönnek a fejlesztések

Két hónapos bezártság után fellélegezhetett a falu, a kormány enyhítéseit kedvezően fogadta a település lakossága.

Fotó: Péter Imre

Mint Borbélyné Fülöp Hajnalka polgármester tájékoztatott, a közintézményeikben, hasonlóan más településekhez, a funkciójuktól függően a szolgáltatások határozatlan ideig szüneteltek. Így a Faluházban is.

– Ebben a nehéz helyzetben mi is átdolgoztuk a költségvetésünket, és szolidaritást vállalva a képviselők és a bizottságok tagjai április 1-jétől 3 hónap időtartamra lemondtak tiszteletdíjukról. A kormány bejelentése alapján a koronavírus-járvánnyal összefüggésben május 4-től új védelmi intézkedések léptek életbe Tetétlenen is. Az üzletekben, orvosi rendelőben, gyógyszertárban, postahivatalban és tömegközlekedési eszközön kötelező az arc eltakarása vagy védőmaszk használata és a 1,5 méteres védőtávolság tartása. A helyi piac nyitását a következő hetekben tervezi az önkormányzat, a megfelelő óvintézkedések betartásával, szigorított feltételek mellett. A település lakosságának helyben készített mosható szájmaszkot biztosított térítésmentesen az önkormányzat.

„Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedések továbbra is érvényesek. Továbbra is kérjük őket, hogy csak indokolt esetben, körültekintően hagyják el otthonukat.”

Az üzletek és vendéglátóhelyek kerthelyiségei időkorlátozás nélkül megnyithatnak, a szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek.

Megújuló épületek

Tetétlenen is kiemelt helyet kap a gazdaságélénkítő program, így az ebből adódó fejlesztési lehetőségek maximális érvényesítése meghatározó szereppel bír a település jövője szempontjából. Első körben az önkormányzat által koordinált gazdaságélénkítő program kidolgozására és megvalósítására kerül sor, majd ezt követően a településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozások, gazdálkodók programjai következnek. Megkezdődött a falufejlesztő programjavaslatok kidolgozása. A tervek szerint május végén benyújtják az értékelő bizottság elé a homoktövis-feldolgozóüzem, a strucc- és pulykavágóhíd-programot.

Régi vágya teljesül a falu lakóinak azzal, hogy megkezdődött a temető fejlesztése. Az elnyert támogatásból már beszerezték az új hűtőt, folyamatban van a szociális helyiségek, mosdók átalakítása, cseréje, és megkezdődött a parkoló kialakítása. Ezzel párhuzamosan elindították a szolgálati lakás fejlesztésére vonatkozó projektet, és a polgármesteri hivatal átalakítására, korszerűsítésére vonatkozó pályázatukat is beadták. Folynak az előkészületek az idősek nappali ellátásának helyet adó új helyszín átalakításával kapcsolatban, elindultak az egyeztetések a szakhatóságokkal, így amennyiben meglesznek a szükséges engedélyek, megkezdődhet a már meglévő épület átalakítása, komfortosabbá tétele.

Fókuszban a közmunka

A polgármester asszony örömmel újságolta, hogy folyamatban van a Struccfészek Biztos Kezdet Gyerekház projektnek helyet adó épület jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti átalakítása, korszerűsítése. 2020-ban is indult az önkormányzat a Start programban, és pályázott az azokhoz tartozó fejlesztési beruházásokra. Ebben számos, hagyományokra építve előállított helyi termékkel, strucctenyésztéssel, valamint a homoktövis-készítménnyel váltak ismerté. A programokhoz adott támogatási forrásokból megkezdődött a gépek, eszközök beszerzése, és folyamatban van a Tetétlen Kincsei Bolt fejlesztése.

„Folyamatosak azok a törekvések és azon projektek megvalósításához szükséges források előteremtése, amelyekben helyben az elsődleges munkaerőpiacon nyílik lehetőség az emberek foglalkoztatására.”

Péter Imre

Borítókép: a helyi termékeknek saját boltja van. A portékákat Némethné Papp Anita kínálja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában