Beszámoló

2020.05.19. 19:26

Hosszan sorolta a fejlesztéseket Nádudvar polgármestere

Többek között az új bemutatóházról, a pásztorkultúrának szentelt kiállításról és a közmunkaprogramról is beszélt.

Fotó: Kovács Péter

Otthonosabb lesz a város

A Náduvaron zajló városfejlesztési projektekről Maczik Erika polgármester beszélt a Naplónak. Mint mondta, nemrég zárták le a Zöld Város projektet, amelyben átadták a bővített piacot, a kettes tó mellett kialakított görkorcsolyapályát használatba vették, mint ahogy a mellette létrehozott kutyafuttató is hamarosan átadásra kerül. A Zöld Város projekten belül szintén folyamatban van a turisztikai rendezvénytér kialakítása az egyes tó partján; ebben a közbeszerzési eljárásnál tartanak. Itt a sétányok rendbetételén túl egy félig fedett létesítmény épül majd, fejlesztik a színpadot, hogy a tér alkalmas legyen rendezvények megtartására. A zöld város projekt része a városháza és az okmányiroda mellett a parkolóbővítés.

A megyei fejlesztésbe tartozik a város, a térség népi hagyományainak bemutatását szolgáló kiállítótér létrehozása.

Az integrált városfejlesztési stratégia részeként két projekt irányul a leromlott városrészek rehabilitációjára. Ezek közül egy éppen megvalósítás alatt áll, a másikra most nyújtottak be pályázatot. Mindkét projekten belül aszfaltoznak egy-egy utcában, összesen öt szociális bérlakást építenek, közösségi házat és teret alakítanak ki. Az egyik területhez közel fekszik a városi sportpálya, ahol a sportoláshoz minőségi helyszínt tudnak majd biztosítani. A másik szegregátumban közösségi kertet alakítanak ki. Ennek részletei még kidolgozás alatt vannak. Az egyik projekt jövőre zárul, a másik esetében bíznak a pozitív támogatói döntésben.

Maczik Erika polgármester
Fotó: Kovács Péter

Új bemutatóház a városközpontban

„Hogy legyen minél több turista, az értékeink attrakcióvá fejlesztésében kell előrelépni”

– jelentette ki Maczik Erika polgármester, amikor a városa turisztikai fejlesztéséről kérdeztük. Hangsúlyozta: közismert, hogy Nádudvar gazdag kulturális és természeti örökségekben; európai hírű a nádudvari fazekasság, sokan tudnak a szakiskoláról, ahol számos kézműves tevékenység, kismesterség él tovább, és művelői tanulnak. Közülük több fiatal igen magas szinten űzi szakmáját. A természeti örökséget megalapozza a Hortobágy közelsége, és ehhez próbálnak olyan attrakciókat társítani, amit elsősorban a helyieknek kell felismerniük, hogy azok értékek.

Pásztorkultúra, ajándékbolt

Fotó: Kovács Péter

– A régi városháza épületét éppen ezekben a hónapokban alakítjuk át, oda kiállítóházat és egy kézműves ajándékboltot tervezünk. A kiállítótermével közösségi funkciót is betölt a létesítmény, ami a nyolc települést magába foglaló kulturális tematikus útvonalat felfűző, Magyar Szürkék Útján elnevezésű megyei projekt része. Ennek egyik állomása Nádudvar. A pásztorkultúránk mellett képi anyaggal mutatnánk be a magyar szürkék útjának helyi és térségi sajátosságait, de történetiségével együtt helyet kapnának itt a közigazgatás elemei is. Várhatóan még a nyáron elkészül ez a létesítmény a kiállításokkal együtt, ősszel át is tudjuk adni – részletezte a városvezető, hozzátéve, hogy ez a fajta attrakciófejlesztés már szolgáltatás-fejlesztést is tartalmaz. Hiszen a kézműves ajándékboltban megvásárolhatók lesznek a Nádudvaron vagy a környéken előállított ilyen termékek. A bemutatóhely kiállítási tárgyai már megvannak, mégpedig jelenleg több raktárban elhelyezve. A Nádudvari Kincsesház az elmúlt években hatalmas munkát vitt végbe. A Közgyűjteményi Alapítvány számos tárgyat gyűjtött össze. Például egy-egy ház lebontása közben talált olyan tárgyakat, amelyek az enyészeté lettek volna. Illetve a lakosok is hoztak be a pásztorkultúrához, népi életvitelhez kapcsolódó eszközöket. A közigazgatási kiállításhoz a levéltári anyag tud segítséget nyújtani. Ezek között lesz a térképkiállítás is. A Szülőföldünk térképei vándorkiállítás anyagát a megyében több helyen bemutatták. Ez a kiállítási anyag a szürkemarha-hajtóúthoz mutatna be majd térképeket.

Értéket állítanak elő a közmunkások is

– Ez a szociális szektor a versenyszférában elhelyezkedni nem tudóknak nyújt segítséget – fogalmazott Maczik Erika polgármester. – Több programunk van a közmunkában. A mezőgazdaságiban amellett, hogy a közkonyháink számára megtermeljük a zöldséget, még virágneveléssel és -értékesítéssel is foglalkozunk. Ebben a programban több mint negyvenen dolgoznak. A helyi sajátosság programban betonoszlopokat és járdalapokat gyártunk. Ezekből értékesíteni is tudunk. A helyi lakosság körében is népszerű termékekről van szó, de jut a környező településekre is. A közmunkaprogramon belül a helységek között cserekereskedelemről is beszélhetünk. Például ma volt nálunk Nagyrábé polgármestere és vitt el tőlünk több száz virágot, mi pedig tőlük drótot hoztunk a múlt évben. A helyi szociális programunk azoknak nyújt segítséget, akik az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni sajátos élethelyzetük vagy képzettségük miatt.

A strand és a művelődési központ

Mindig jó volt a kapcsolat a település vezetése és a nagy gazdálkodó szervezetek között. Ez az egymás megsegítése alapján működik, és így folytatódik a jövőben is a releváns területeken. Jó példa erre az egyik képviselő kezdeményezésére a defibrillátorok kihelyezése a közterületekre. A nagy cégek csatlakoztak ehhez, és saját forrásból telephelyeikre is vásároltak az életmentő eszközből. Ezt akár a lakosság is igénybe veheti. Az önkormányzatnak szoros a kapcsolata a Nagisz Zrt.-vel. A közös tulajdonukban van a művelődési központ és a strandfürdő. Ezek fejlesztésében a városvezetés minden esetben tapasztalja a pozitív hozzáállásukat. Most éppen a fürdő fejlesztése aktuális. Egy pancsolós, vizes játszóteret alakítanak ki a kisgyermekeknek. Ehhez is kellett a társtulajdonos pozitív hozzáállása.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában