válaszolt a hivatal

2020.05.06. 14:22

Fákat vágtak ki a Leiningen utcán

A városháza vizsgálata szerint a növények állapota már életveszélyes helyzetet idézhetett elő.

Fotó: Matey István

Egy Napló-olvasó arról tett panaszt a szerkesztőségünknek, hogy a Leiningen utcában, ahol élnek, látszólag ok nélkül kivágtak két szép, egészségesnek tűnő fát.

A Napló a történtekkel kapcsolatban megkereste az önkormányzatot, tisztázandó a részleteket. Érdeklődésünkre a debreceni polgármesteri hivatal mindenekelőtt arról tájékoztatott, hogy a szóban forgó nyugatiostorfa-sor a Kerekestelep városrész legnagyobb forgalmat lebonyolító utcájának járdás oldalában áll.

Sok nagy ág tört le

A páratlan oldalban futó légvezetékek űrszelvényének biztosítása érdekében levágott vastagabb ágak helyén a koronalap odvasodásnak indult, továbbá a megmaradt – elsősorban az úttest felé hajló ágak miatt – a fák súlypontja jelentősen eltolódott, és mostanra jellemzően ferde törzs-szerkezet alakult ki a legtöbb egyednél.

Fotó: Matey István

A válasz szerint a fajra jellemző gyors növekedés miatt az ostorszerű hajtások vágása évente akár két alkalommal is szükségszerű, mert a közlekedés űrszelvényét biztosítani kell, hiába jelzi a behajló lombkoronát az utcában tábla is. Mint megtudtuk, az elmúlt években két kidőlt fa, egy kamion által derékba tört fa és egy viharban leszakadt, törzsvastagságú ág miatt is ki kellett vonulniuk a katasztrófavédelem munkatársainak.

Mielőbb pótolják a fákat

A szakemberek megállapították, hogy összesen négy nyugati ostorfa törzsének legnagyobb terhet viselő részein a korhadás szemmel láthatóan is igen előrehaladott szakaszába lépett.

Az úttest felé hajló törzs gerincén ilyen mértékű korhadás életveszélyes állapotot idézhet elő, emiatt az érintett fák kivágása mindenképpen indokolttá vált.

A pusztulást taplógombák is jelezték, illetve egyes esetekben az úttest felőli részen a tehergépkocsik által okozott horzsolás is jelentős mértékű volt. A városháza a Napló kérdésére hangsúlyozta továbbá: a fák kivágása után a pótlás mielőbb meg fog történni a légvezetékek alá ültethető méretű facsemetékkel.

A fák kivágását a debreceni önkormányzattal szerződésben álló szakkivitelező vállalkozó – a Debreceni Képző Központ Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársai – emelőkosaras jármű segítségével végezte el.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában