Hitélet

2020.05.31. 14:40

Pünkösdvasárnap egymás körében ünnepelhettek a hívek

A veszélyhelyzet óta első alkalommal tartottak úrvacsorás istentiszteletet a Nagytemplom falai között.

Fotó: Kiss Annamarie

„A Szentlélek képes arra, hogy megrohamozza a szívünket, lelkünket, egész lényünket és újjászüljön, a magáévá tegyen. Boldog ember az, akinek a Szentlélek ereje segít áttörni a benne levő szolgalelkűséget, amit felvált a gyermeki öntudat, az Isten családjába tartozás tudatossága”

– mondta igehirdetésében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke május 31-én vasárnap, a pünkösdi ünnepi istentiszteleten a Református Nagytemplom falai között. Ezen alkalom nemcsak a Szentlélek eljövetelének ünnepe miatt volt különleges, hanem azért is, mert a veszélyhelyzet óta először tartottak úrvacsorás istentiszteletet a Nagytemplom falai között. A lelkipásztorok szavait, az Úr igéjét a Kodály Filharmónia művészeinek komolyzenei előadása tette még magasztosabbá.

Óvintézkedésekkel

A gyülekezet vezetősége nagy figyelmet fordított a szükséges óvintézkedések betartására, miszerint a lelkipásztorok szájmaszkban és kesztyűben szolgáltatták ki az úrvacsorai jegyeket, melyek közül a bort külön kis poharakban adták át, a gyülekezet tagjainak pedig az úrvacsoravétel közben is be kellett tartaniuk a másfél méteres védőtávolságot. Azon hívek, akik nem tudtak részt venni a Nagytemplom istentiszteletén, az innen, televízió által közvetített formában, útmutatások alapján, a húsvétkor már gyakorolt online vezetésű úrvacsorát vették otthonaikban. Isten háza a betartandó szabályok mellett is megtelt hívekkel, akik minden második padsorban foglalhattak helyet, mindannyian orrot és szájat eltakaró maszkban, melyet csak az úrvacsora vételének idején vettek le. A templomba belépés előtt pedig kezeiket is fertőtleníteniük kellett.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke | Fotó: Kiss Annamarie

Együvé tartozás

Isten igéjének kihirdetésén túl Fekete Károly arról is tájékoztatta a híveket, hogy a trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából június 4-én, csütörtökön fél 5-kor száz másodpercig fognak szólni a templomok harangjai, emlékezve magyar nemzetünk egységére. Továbbá a sokak által már jól ismert zenés áhítat sorozatuk is folytatódik, első alkalommal vasárnap, délután 6-kor orvos muzsikusok előadásában hallhatóak majd Johann Sebastian Bach és Antonio Lucio Vivaldi művei, az eseményre a belépés díjtalan. A püspök arról is beszámolt, hogy a járványhelyzet miatti, súlyos gazdasági következményeket tapasztalva gyülekezetük elnöksége krízisalapot hozott létre, amellyel a nehéz helyzetbe kerülőket kívánják segíteni. Ebből az alapból húsz, gyülekezetükhöz tartozó rászoruló család és egyedülálló testvérük számára már meg is kezdték az adományok eljuttatását, amely három hónapon keresztül, készpénzben nyújt támogatást. Ezt a Magyar Református Szeretetszolgálat bankkártyás rendszerén keresztül kapják meg az érintettek, aki pedig teheti, továbbra is csatlakozhat krízisalapjukhoz. A szokásokhoz híven a Magyar Református Egyház Generális Konventje ünnepi körlevéllel fordult a gyülekezetekhez, ez pedig ezen a pünkösdi ünnepen sem volt másképp: ebből hallhattak az egybegyűltek néhány mondatot a nagytemplomi istentisztelet végén.

Laszkács Denise

Misztériumi beteljesedés

Pünkösdkor, a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn a Szentlélek kiáradását, Krisztus ígéretének beteljesedését, a tanítványok képessé tételét a szolgálatra, az egyház alapítását ünnepeljük. Ahogyan az Apostolok Cselekedeteinek második fejezetének elsőtől ötödik verse mondja, az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek, majd hirtelen hatalmas szél támadt, amely betöltötte a házat, ahol összegyűltek. Lángnyelvek szálltak le mindegyikükre, megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni úgy, ahogyan a Lélek adta, hogy szóljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában