Négy megyében indítanak szűrést

2020.05.03. 12:57

Csaknem négyezer embert vizsgálnak majd az egyetem szakemberei a következő hetekben

A Debreceni Egyetem feladata hogy a következő két hétben négy megyében végezzen szűrést – kezdte vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóját dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A szakember elmondta, Hajdú-Biharon kívül Borsod-Abaúj, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében a következő két héten keresztül összesen csaknem négyezer állampolgárt fognak megkeresni, összesen száztíz helységben. Hozzáfűzte,

a vizsgált személyek kiválasztása véletlenszerű, ugyanakkor tudományos is, hiszen minden behívott ember sok száz másikat képvisel a magyar populációból.

– Ebben az időszakban két alkalommal látogatnak majd el ezekre a helyekre, ahol komplex vizsgálatokat végeznek majd. Egyrészt PCR-vizsgálatot, amivel a vírus jelenlétét keressük az állampolgárokban, másrészt vért veszünk, aminek több célja van. Az egyik a népbetegségek kiszűrése, ahol májfunkciót és vércukorszintet is néznek, a másik pedig, hogy megvizsgáljuk, milyen fontos antitestek vannak a vérben a koronavírus ellen. A hétfőn induló mikrobuszokkal fül-orr-gégész orvos, asszisztens és adminisztrátor érkezik mind a négy megyében előre egyeztetett időpontokra és helyszínekre.

„Kőkemény logisztika és haditerv”

– fogalmazott dr. Berényi Ervin, majd megjegyezte, a megyei kórházak rendkívül nyitottak voltak a megyeszékhelyek lakosságának szűrésében.

SZD

Kapcsolódó cikk:

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában