koronavírus

2020.05.05. 12:21

A szociális gondozók lelkileg is támogatják az időseket

A szociális szférában dolgozók nem maradhatnak otthon a járvány idején sem.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Maradj otthon! Az utóbbi másfél hónap talán legismertebb, legtöbbet hangoztatott, ismételt mondata ez. Okulva az előttünk felelőtlenül szabályt szegő, és így tömeges vírusáldozattá váló országok példájából, hazánkban az emberek nagy része komolyan vette a kormány és az egészségügyi szakemberek felhívását. Vannak azonban olyanok, akik bármennyire is törvénytisztelők, nem maradhatnak otthon. Egyszerűen nincs választási lehetőségük. Ilyenek többek között a szociális szféra házi segítségnyújtó, idősgondozó ágazat dolgozói is.

Megnyugtatni a gondozottakat

A nyíracsádi Szent Piroka Szociális Szeretetszolgálatnál tizenhárman járják a település utcáit nap mint nap, összesen 81 gondozottat látnak el.

„A járványhelyzet kialakulásakor minden gondozónak természetes volt, hogy a munka nem állhat le, hiszen az idős, esetleg elesett embereknek segítségre van szüksége, így mindenki folytatta a munkáját.”

– A házi segítségnyújtáson kívül hétfőtől péntekig mintegy 50-55 adag ebédet is kiszállítunk a gondozottaknak. A korlátozó intézkedések bevezetésekor minden ellátottat személyesen hívtam fel telefonon, hogy tájékoztassak és megnyugtassak mindenkit a kialakult helyzettel kapcsolatban. A gondozók természetesen védőfelszerelést és fertőtlenítőszert is kapnak a saját és gondozottjaink egészségének védelme érdekében – számolt be lapunknak Szászné Veze Rita, a szeretetszolgálat vezetője.

Mindenkire nagyon vigyáznak

Czigléné Magyar Enikő és Bálega Jánosné Blascsák Piroska 7-7 idős embert lát el. A napot általában a boltban kezdik, többféle bevásárló listával, amit előző nap írnak össze a gondozottaknál.

„Az idősek, akik egyébként is valamennyien segítségre, gondozásra szorulnak, eleinte nehezen viselték a korlátozó intézkedéseket.”

– Nem értették, miért nem mehetnek át a szomszédba beszélgetni, miért nem látogathatja őket a család. Sokan tartottak az intézkedésektől, mert nem tudták, mivel is állnak szemben. A televízióból, rádióból hozzájuk eljutó híreket nem mindig értelmezték pontosan, a puszta számok, adatok pedig sokszor sokkolóan hatottak rájuk. Nagyon fontos feladatunk volt, hogy elmagyarázzuk nekik, mivel is állunk szemben, és hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni. Ezzel egy kicsit meg tudtuk nyugtatni őket – mesélte tapasztalatait Czigléné Magyar Enikő, aki azt is elmondta, milyen komoly szabályokat kell követniük. Minden gondozott a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik, ezért még fokozottabban kell a higiénés szabályokra figyelni, sőt a gondozottakkal is meg kellett értetni, hogy az ő védelmüket szolgálja a gondozók által hordott gumikesztyű és a szájmaszk is. – Kézmosással, fertőtlenítéssel kezdjük a találkozást, hogy minél kevesebb kórokozó juthasson be kívülről a gondozottakhoz – sorolta az óvintézkedéseket Czigléné.

Pünkösdné Freiter Judit szintén több gondozottat lát el. Ő általában a gyógyszertárban kezdi a napot. Számára az okozza a legnagyobb gondot, hogy bár minden gondozottja 65 év feletti, a 9-12-ig tartó korlátozás rá is vonatkozik. – A sorban állás nagyon sok időt vesz el. Nem tőlünk, hanem a gondozottaktól. Ha ezen a szabályon enyhítenének, az bizony a mi dolgunkat is nagy mértékben segíteni – vallja a gondozó.

Kedves Zilahi Enikő

A lelki gondozás a legfontosabb

Bálega Jánosné Blascsák Piroska gondozottjai is valamennyien 65 év felettiek, többen mozgásukban is erősen korlátozottak. – Mivel eddig sem tudták elhagyni otthonukat, számukra nem jelentett nagy kihívást a „Maradj otthon!” felhívás. Inkább az ismeretlentől féltek, attól, hogy nem tudták, mivel állnak szemben. Minden nap igyekszem megnyugtatni, tájékoztatni őket, elmagyarázni a híreket, hogy ne legyenek bizonytalanságban. A napi rutin, a bevásárlás, gyógyszerek kiváltása, csekkek befizetése, és egy kis ház körüli segítségnyújtás mellett most inkább a lelki megsegítésre van a legnagyobb szükség. Arra, hogy a gondozók leüljenek melléjük, és beszélgessenek velük, hisz egyre erősebben érzik az amúgy is elesett emberek a család, a szomszédok közelségének hiányát. Nagyon kíváncsi például mindenki arra, hogy mi újság van a faluban, hisz tulajdonképpen a havonta megjelenő helyi újságon kívül mi jelentjük számukra az egyetlen kapcsolatot a településsel – mondta Piroska.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában