új kihívások

2020.05.03. 15:30

A legnehezebb tantárgy ebben a helyzetben az idegen nyelv

A szakemberek szerint csak az próbáljon otthon angolt tanítani, aki maga is beszéli.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Good morning! Guten Tag! Több generáció is elboldogult ennyi idegennyelv-tudással az elmúlt évtizedekben. De mi a helyzet azokkal a fiatalokkal, akik ma olyan nyelvet tanulnak, ami a szüleiknek teljesen ismeretlen? Míg eddig az iskolák, esetleg a magántanárok biztosították ezek elsajátítását, a digitális oktatás hullámzó gyakorlati megvalósulása nem kíméli a szerény nyelvtudású „házitanárokat”.

A Napló debreceni nyelvtanárokat kérdezett arról, mi a teendő, ha gyermekünk iskolai tananyagként vagy nyelvvizsgára készülve hiába kér segítséget az angol nyelvtan vagy a német kiejtés kapcsán. A szakemberek szerint, aki nem beszéli az adott nyelvet, nem tud segíteni otthon a gyereknek. A diákok részére épp ezért rengeteg Facebook-csoport alakult az utóbbi hetekben, ahová szülők és diákok egyaránt csatlakozhatnak, és feltehetik kérdéseiket. Bozó Judit, a debreceni Abigél TCI igazgatóhelyettese és angoltanára elmondta, a lelkiismeretesebb tanárok már segítő csoportokat is alakítottak ki a közösségi média különböző platformjain. Ezekhez csatlakozva a diákok segítséget kaphatnak, emellett sok idegennyelv-tanár tesz fel a YouTube-csatornájára is magyarázó videókat.

„A nyelvtanfolyamok hatékonysága sem attól függ, hogy személyesen vagy a virtuális térben történik az ismeretadás, hanem attól, hogy milyen a tanár. Egy jó pedagógus ugyanis online is működőképes és hasznos órát tud tartani, akár csoportban is”

– állítja a szakember.

Azt tapasztalja, az otthoni tanulás nagyon megnehezíti a fiatalok dolgát, mivel sok idegen nyelvi tanár csak lefotózott anyagot küld a diákoknak, és nem készít magyarázó videót hozzá, emiatt nem is csoda, hogy nem értik a nyelvtant, így nem is tudnak haladni. – A másik tényező, ami miatt lemaradnak az adott nyelvvel, hogy ebben az időszakban nagyon könnyű puskázni, és ez a számonkérést is megnehezíti. Mivel a tanárok is más időbeosztásban dolgoznak ezekben a hetekben, hónapokban, sokan adnak ingyenes különórát elsősorban a végzős diákoknak. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, mivel egyedül nem fogják megérteni az adott nyelv nyelvtani részét – világított rá Bozó Judit.

Több a munkájuk, mint eddig

A lelkiismeretes nyelvtanárok ebben az időszakban többet dolgoznak, mint egyébként. Bozó Judit – több kollégájához hasonlóan – amellett, hogy nap mint nap feladatokat keres, magyarázó videókat is készít. – Messengeren szoktam megbeszélni a feladatokat, így arra is van lehetőség, hogy tisztázzuk, ha valaki nem ért valamit – tette hozzá. Ezeknek a csoportos megbeszéléseknek is van hátránya a pedagógus szerint, mivel még a középiskolák végzőseinek is gyakran nehezére esik a sikeres időbeosztás.

Végezetül azt tanácsolta, hatékony gyakorlásnak számít az angol nyelvű filmek megtekintése angol felirattal.

Játék és rendszeresség

Gál Zsuzsanna a debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola alsó tagozatos diákjait tanítja angolra. A pedagógus úgy véli, ebben az időszakban valóban nagy teher hárul a szülőkre, különösen igaz ez az alsó tagozatos gyerekek esetében. – Ők önállóan a legtöbb esetben még nem képesek az iskolától kapott mindennapi feladataikat elvégezni úgy, ahogyan azt a pedagógusok kérik. Persze mostanra sokaknál már rutinszerűvé válhattak a mindennapi feladatok.

A szakember szerint a digitális távoktatásban az egyik legnehezebben megoldható feladat a nyelvtanítás. – Az alsó tagozatos gyerekeknél mindenképpen a játékosságon és a rendszerességen van a hangsúly. Az online órák az ő esetükben éppen ezért speciálisabb felkészülést igényelnek, de mindenképpen szükségesek az alapvető szinten tartáshoz – mutatott rá Gál Zsuzsanna.

Hasznos alkalmazások

A pedagógus arról is beszélt, hogy ma már az internet és a különböző mobilapplikációk segítségével könnyedén kiegészíthető vagy éppen elkezdhető az idegennyelv-tanulás. Az angol esetében jól ismert és bevált a Duolingo, amely a kisebbek esetében is használható, de vannak a British Council által minden korosztály számára létrehozott alkalmazások is, közkedveltek és ismertek még: a Rosetta Stone és a FluentU is. Ezekkel a programokkal akár együtt tanulhatnak a szülők és a gyerekek.

„Az internet a nyelvtanulásban is a lehetőségek kimeríthetetlen forrása – angolul nézhetnek meséket, gyerekdalokat, mondókákat. A nyelvoktató programok helyes megválasztásakor azonban mindig vegyük figyelembe a gyerek életkorát és érdeklődési körét.”

Számtalan online nyelvoktató oldal is létezik – ismertebbek a Lurkó angol, Fun English Games, gamestolearnenglish, s interaktív feladatlapokat is megoldhatunk a liveworksheets oldalán – tanácsolta végezetül Gál Zsuzsanna.

SZD

Mennyire átlátható?

Magyarországon a legnépszerűbb idegen nyelv az angol, azonban épp ez az a nyelv, mely az olvasási problémával küzdő, esetleg diszlexiás gyerekek számára a legtöbb problémát jelenti. Sőt, sokszor azoknak is gondot okoz az angol nyelv tanulása, akiknek korábban, a magyar nyelvű olvasástanuláskor nem voltak tanulási problémáik. Beszédes tény, hogy az angol nyelvterületen a diszlexia előfordulási aránya sokkal magasabb, két-háromszorosa a magyarországinál. Ennek oka a nyelv sajátosságaiban keresendő: míg a magyar nyelv az írás szempontjából transzparens, azaz átlátható nyelvnek számít, ahol a betűk és az általuk jelölt hangok között viszonylag egyértelmű a kapcsolat, addig az angolban ez koránt sincs így. Gyakori, hogy ugyanazt a betűt vagy betűcsoportot különböző szavakban teljesen másként ejtjük. Minden szó esetében külön meg kell tanulnunk az írásmódot és a kiejtést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában