Koronavírus

2020.04.01. 13:15

Új eszközöket kaptak a várostól a debreceni védőnők

Korszerű mobiltelefonokkal és számítógépekkel segíti az önkormányzat a debreceni védőnők munkáját.

Fotó: Matey István

Papp László polgármester az átadón azt mondta, a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a járvány idején is szoros kapcsolatot tartsanak a kismamákkal és csecsemőikkel – tudtuk meg a debreceni önkormányzat közleményéből.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet 93 védőnővel látja el feladatát, 62 területi és 31 iskolai-óvodai védőnő dolgozik a városban. Munkájuk kiemelt fontosságú, különös tekintettel a várandósgondozás, csecsemő- és gyermekgondozás területén.

A jelenlegi járványügyi helyzetben, követve az országos tisztifőorvos utasítását, a lehető legminimálisabb szintre csökkentették a személyes látogatásokat, és ezzel párhuzamosan távszolgáltatást alakítottak ki. Ilyen módon felértékelődik a digitális – telefonos, internetes – kapcsolattartás jelentősége, hiszen a családoknak szüksége van arra, hogy a védőnőt bármikor elérhessék, kérdezhessék, illetve megnyugtató tanácsot kaphassanak.

A védőnői hálózat online működéséhez Debrecen önkormányzata 50 darab asztali számítógépet, illetve 93 darab korszerű okostelefont biztosított korlátlan internethozzáféréssel az akadálytalan kommunikáció érdekében.

Az új okoskészülékek a GDPR szempontoknak megfelelő adatátvitelt biztosítanak. A területi védőnők által használt „Stefánia” védőnői programot pedig a fejlesztésnek köszönhetően immáron nemcsak az asztali gépeken érhetik el, hanem az applikáció segítségével a családok látogatásakor is használhatják. Így új dimenzió nyílik a védőnői ellátás területén, mert mostantól kezdve nincs többé szükség a családlátogatás előtti nyomtatásra, jegyzetek készítésére és utólagos dokumentációra.

A csaknem 10 millió forintos fejlesztéssel lehetőség nyílik arra, hogy a járvány idején is minden segítséget megadjanak a védőnők a várandósoknak és a kismamáknak.

Köszönet illeti a védőnőket azért, mert a járvány idején is mindent megtesznek az anyák és a gyermekek egészségéért –hangsúlyozza közleményében az önkormányzat. Köszönet jár nekik azért is, mert az iskolai védőnői szolgálat tagjai – az intézmények bezárása óta – önkéntesként a Debreceni Karitatív Testületnek segítenek.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában